Τα σίδερα κάνουν τα ρούχα μας απαλά! Η χρήση τους για απομάκρυνση των τσαλακώσεων απ’ τα ρούχα είναι βασική ρουτίνα στη ζωή μας. Είναι δε σημαντικό να καθαρίζετε και να συντηρείτε τα σίδερα, επειδή οι πλάκες τους (στο κάτω μέρος) μπορούν να γίνουν κολλώδεις, σκονισμένες και λιπαρές. Με εύκολους και πρακτικούς τρόπους, μπορείτε να επαναφέρετε το κάτω μέρος του σιδέρου σας στην αρχική του κατάσταση, ώστε να διατηρήσετε παράλληλα και την αποτελεσματικότητά του.
Δείτε 10 εύκολους και πρακτικούς τρόπους, για να διατηρήσετε το σίδερό σας σε καλή κατάσταση, χωρίς ν’ απαιτούνται φανταχτερά προϊόντα καθαρισμού:
1. Πάστα με μαγειρική σόδα και νερό
Η πιο απλή μέθοδος είναι ν’ ανακατέψετε λίγη μαγειρική σόδα και λίγο νερό (δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και μία κουταλιά της σούπας νερό είναι αρκετές), για να δημιουργήσετε μια πάστα. Στη συνέχεια, τρίψτε τη πάστα στην πλάκα του σιδέρου, χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα ή πετσέτα. Μετά σκουπίστε με νερό, ενώ, πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά, βεβαιωθείτε ότι η πάστα έχει φύγει τελείως και το σίδερο έχει στεγνώσει. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τρίψτε τη πάστα γύρω από το σίδερο, προσπαθώντας να μη πάρουν μαγειρική σόδα οι τρύπες ατμού. Σε περίπτωση που αυτό γίνει, μπορείτε με λίγο βαμβάκι (αποσταγμένο σε λευκό ξύδι) να τις καθαρίσετε.
2. Μαγειρική σόδα και ξύδι
Αν η πάστα της μαγειρικής σόδας με το νερό σας… απογοητεύσει, δοκιμάστε το μείγμα μαγειρική σόδα με ξύδι. Μουλιάστε μια πετσέτα σε τέτοιο διάλυμα, απλώστε τη πετσέτα στη σιδερώστρα ή στο κρεβάτι και, με απενεργοποιημένο το σίδερο, σιδερώστε λίγο τη πετσέτα ή αφήστε το σίδερο πάνω στην απλωμένη πετσέτα για 30 περίπου λεπτά. Μετά σκουπίστε το, πριν τη χρήση.
3. Ξύδι, ξύδι και ξανά ξύδι!
Το ξύδι είναι ο βασικός σας «σύμμαχος», για το καθάρισμα του σιδέρου. Βρέξτε μια πετσέτα με αποσταγμένο λευκό ξύδι, αφήστε τη να μουλιάσει για 15-30 λεπτά και σκουπίστε την πλάκα στο κάτω μέρος. Εάν διαθέτετε ατμοσίδερο, ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσετε τους αεραγωγούς είναι να γεμίσετε τη δεξαμενή νερού μ’ ένα μείγμα μισού αποσταγμένου λευκού ξιδιού και μισού νερού. Στη συνέχεια, πιάστε ένα παλιό πανί ή πετσέτα, και σιδερώστε με ατμό. Καθώς κάνετε ατμό, τα υπολείμματα θα βγουν απ’ τους αεραγωγούς μαζί με το ξύδι.
3. Χαρτί κι αλάτι
Ζεστάνετε το σίδερο στην υψηλότερη ρύθμιση και φορέστε γάντια φούρνου, για να προστατεύσετε τα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε μερικές σελίδες χαρτί (π.χ. εφημερίδας), ώστε να τρίψετε την πλάκα του σιδέρου. Απλώστε μία εφημερίδα στη σιδερώστρα σας, ρίξτε λίγο αλάτι πάνω στην εφημερίδα και σιδερώστε την σε κύκλους, μέχρι να είναι καθαρή. Εάν δεν έχετε εφημερίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καφέ χάρτινη σακούλα – λειτουργεί εξίσου καλά. Αφού τελειώσετε, αποσυνδέστε το σίδερο, για να κρυώσει. Μόλις είναι δροσερό, σκουπίστε το αλάτι μ’ ένα στεγνό και μαλακό πανί.
4. Οδοντόκρεμα
Τρίψτε κάποια λευκή οδοντόκρεμα στην πλάκα του σιδέρου. Στη συνέχεια, σκουπίστε το κάτω μέρος μ’ ένα υγρό πανί. Και μη ξεχάσετε ν’ αφήσετε το σίδερο να στεγνώσει εντελώς πριν απ’ οποιαδήποτε χρήση.
5. Απορρυπαντικό πιάτων
Ένας απ’ τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι να ρίξετε μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων σε λίγο νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί, πετσέτα ή χαρτοπετσέτα βυθισμένο στο διάλυμα, ώστε να σκουπίσετε τυχόν υπολείμματα στην πλάκα του σιδέρου.
6. Σφουγγάρι κουζίνας
Χρησιμοποιώντας σφουγγάρι κουζίνας, τρίψτε την επιφάνεια του σιδέρου με σαπούνι και νερό. Μόλις τελειώσετε, σκουπίστε το με μια πετσέτα και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς πριν τη χρήση.
7. Το βερνίκι νυχιών κάνει… θαύματα
Μία ακόμα εξαιρετική μέθοδος! Ανάψτε το σίδερο και αφήστε το να ζεσταθεί. Μουλιάστε ένα βαμβάκι με βερνίκι νυχιών ακετόνης. Ενώ φοράτε γάντια φούρνου, «χτυπήστε» γρήγορα τη βρεγμένη βαμβακερή μπάλα στην καυτή επιφάνεια. Το βερνίκι εξατμίζεται γρήγορα, αλλά κάνει σπουδαία δουλειά! Μόλις τελειώσετε, σκουπίστε την επιφάνεια με νερό κι ένα πανί.
8. Παγάκια και πλαστικό μαχαίρι για λιωμένο πλαστικό
Εάν το σίδερό σας έρθει σ’ επαφή με κάτι πλαστικό, θα δυσκολευτείτε να το αντιμετωπίσετε. Εάν αυτό γίνει, αποσυνδέστε άμεσα το σίδερο κι αφήστε το να κρυώσει. Γεμίστε ένα μεταλλικό μπολ ή τηγάνι με παγάκια και τοποθετήστε τη σιδερένια πλάκα στον πάγο, για να σκληρύνει γρήγορα το πλαστικό (μπορείτε να παραλείψτε αυτό το βήμα εάν το πλαστικό έχει ήδη σκληρυνθεί σε δροσερό σίδερο). Τώρα, μ’ ένα πλαστικό μαχαίρι ξύστε το πλαστικό και σκουπίστε την επιφάνεια με σπρέι ξιδιού ή υγρό πανί. Είναι σημαντικό να φύγει όλο το λιωμένο πλαστικό πριν χρησιμοποιήσετε ξανά το σίδερο, αλλιώς θα λιώσουν τα ρούχα σας.
9. Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση
Τα προληπτικά μέτρα για την καθαριότητα ενός σιδέρου είναι πάντοτε η καλύτερη λύση. Μπορεί το ξύδι να εξαφανίζει τα άλατα, όμως, για να μη λερώνετε τα μαύρα ρούχα σας με άσπρη σκόνη κάθε φορά, φροντίστε ν’ αδειάζετε το νερό, μετά από κάθε σιδέρωμα. Οι οδηγίες χρήσης (διαφέρουν από συσκευή σε συσκευή) είναι επίσης χρήσιμες, για να διατηρείτε συνεχώς το σίδερό σας σε καλή κατάσταση, ώστε ν’ αντέξει για αρκετά χρόνια.
10. Μη χρησιμοποιείτε σκληρά αντικείμενα
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χαλάσει το σίδερό τους χρησιμοποιώντας συνδετήρες ή άλλα σκληρά αντικείμενα (και χημικά) στην προσπάθειά τους να το καθαρίσουν. Ένας γενικός κανόνας είναι, ότι η μεταλλική πλάκα είναι αρκετά ευαίσθητη και απαιτεί μαλακά υλικά για τον καθαρισμό της. Μη χρησιμοποιείτε, λοιπόν, σκληρά σφουγγάρια ή βαριά χημικά καθαριστικά (π.χ. χλωρίνη). Τα σκληρά αντικείμενα προκαλούν γρατσουνιές στις πλάκες και στις οπές ατμού, συνεπώς χρησιμοποιήστε γενικώς μαλακά αντικείμενα (πανί, σφουγγάρι, πετσέτα, χαρτί κ.λπ.).