Πώς κάνω print screen στον υπολογιστή;

Κάποιες φορές θα χρειαστεί ν’ αποτυπώσετε μία εικόνα που βλέπετε στον υπολογιστή σας, να «τραβήξετε» δηλαδή ένα screenshot (SS) του τι βλέπετε στην οθόνη σας, είτε για να την κρατήσετε στο αρχείο σας είτε για να την δείξετε σε κάποιον τρίτο. Η διαδικασία αυτή είναι σχετικά απλή, αλλά διαφέρει από συσκευή σε συσκευή (windows, mac, laptop ή κινητά). Ας τα δούμε, όμως, με τη σειρά:

Πώς κάνω print screen σε Windows;

  • Απ’ ευθείας αποθήκευση σε αρχείο εικόνας: Πιέστε παρατεταμένα το πλήκτρο των Windows (συνήθως κάτω αριστερά στα πληκτρολόγια, έχει τον λογότυπο των Windows) και ύστερα πατήστε το πλήκτρο «PrtScn», συνήθως στα δεξιά, πάνω από τα βελάκια. Το SS αποθηκεύτηκε αυτόματα στην διαδρομή των φακέλων «Εικόνες (Pictures) -> Screenshots».
  • Αποθήκευση στο πρόχειρο κι επικόλληση σε πρόγραμμα: Πιέστε μόνο το πλήκτρο «PrtScn», ώστε ν’ αποθηκευτεί το ss σας στο cliboard (προσωρινή μνήμη) των Windows. Τώρα ανοίξτε ένα πρόγραμμα (ενδεικτικά ζωγραφική ή photoshop) και πατήστε «επικόλληση» (Ctrl+V ή δεξί κλικ και επικόλληση/paste).
  • Στιγμιότυπο του ενεργού παραθύρου, όχι όλης της οθόνης: Τα Windows παρέχουν την δυνατότητα ν’ αποτυπώσετε μόνο το ενεργό παράθυρο σε SS. Για να το πετύχετε αυτό, πιέστε παρατεταμένα το «Alt» και στη συνέχεια το πλήκτρο «PrtScn». Ύστερα επικολλήστε σε όποιο πρόγραμμα θέλετε (ενδεικτικά ζωγραφική ή photoshop).

Πώς κάνω print screen σε laptop;

Η διαδικασία ενδέχεται να είναι ελαφρώς διαφορετική στα λάπτοπ. Ουσιαστικά, αντί του πλήκτρου των Windows, πιέζετε το πλήκτρο «Fn». Δηλαδή, οι αντίστοιχοι συνδυασμοί έχουν ως εξής:

  • SS όλης της οθόνης: «Fn+PrtSc»
  • SS ενεργού παραθύρου: «Alt+Fn+PrtSc»

Πώς κάνω print screen σε Mac;

  • Print screen όλης της οθόνης: Η διαδικασία είναι ελαφρώς διαφορετική και στα Mac. Για να κρατήσετε το SS ολόκληρης της οθόνης, πατήστε παρατεταμένα το πλήκτρο «cmd» και στη συνέχεια πιέστε «shift» και «3». Μ’ αυτόν τον τρόπο, το SS αποθηκεύεται αυτόματα στον υπολογιστή σας.
  • Print screen ενεργού παραθύρου: Πιέστε τον συνδυασμό των πλήκτρων «cmd+shift+4» και στη συνέχεια το space. Ο κέρσορας του ποντικιού σας μόλις μετατράπηκε σε «φωτογραφική μηχανή». Επιλέξτε το παράθυρο που θέλετε να κρατήσετε ως στιγμιότυπο (πιέστε το αριστερό κλικ) και το αρχείο αποθηκεύτηκε αυτόματα στον υπολογιστή σας.
Scroll to Top