Δώρο Χριστουγέννων οφείλουν να καταβάλλουν κάθε χρόνο στους -κάθε λογής- εργαζομένους τους οι επιχειρήσεις και οι φορείς ιδιωτικού δικαίου, το οποίο, μάλιστα, πρέπει -βάσει Νόμου- να πληρώνεται έως 21 Δεκεμβρίου κάθε έτους, με τους εργοδότες να έχουν την δυνατότητα να το πληρω΄σουν και νωρίτερα. Το Δώρο υπόκειται, ασφαλώς, σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Τονίζεται, δε, ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου ή παραίτηση εργαζομένου από την αξίωση καταβολής του.
Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων;
Για τον υπολογισμό του ποσού λαμβάνεται υπ’ όψιν ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος υπολογισμού αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη την εν λόγω χρονική περίοδο δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι από τους μισθωτούς, των οποίων η εργασιακή τους σχέση με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου, ανάλογο με τη χρονική διάρκεια εργασίας τους. Σε αυτή τη περίπτωση το Δώρο υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Επειδή, όμως, ο υπολογισμός του Δώρου είναι εξ ορισμού δύσκολος, το ΚΕΠΕΑ έχει δημιουργήσει μία online εφαρμογή υπολογισμού. Για να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε πατήστε τον εξής σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php
Τι μπορώ να κάνω αν δεν πληρωθώ το Δώρο Χριστουγέννων;
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί (έγκαιρα), ένας εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά, η οποία εν συνεχεία διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ διαβιβάζεται και στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Ο εργαζόμενος έχει επίσης το δικαίωμα να υποβάλλει μήνυση απ’ ευθείας στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και να ζητήσει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μπορώ να δω τα ένσημά μου online;