Πώς γίνεται online (ψηφιακά) η μεταβίβαση οχημάτος;

Ψηφιακή και ιδιαίτερα απλή είναι πλέον η διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων (αυτοκινήτου, δικύκλου ή οτιδήποτε άλλο). Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσω του drivers-vehicles.services.gov.gr, με ελάχιστες ενέργειες τόσο από πλευράς του πωλητή, όσο και του αγοραστή. Με τη νέα διαδικασία, τα δικαιολογητικά των οποίων καταργείται η προσκόμισή τους είναι:

  • Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ)
  • Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Υπεύθυνες δηλώσεις/αιτήσεις

Πώς γίνεται η μεταβίβαση οχήματος;

  1. Ο πωλητής εισέρχεται στην εφαρμογή (πατώντας ΕΔΩ) με τους κωδικούς του στο Taxisnet και με κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου του πολίτη στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).
  2. Στη συνέχεια επιλέγει το όχημα που επιθυμεί να μεταβιβάσει και την Υπηρεσία Μεταφορών που θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία.
  3. Ύστερα εισάγει το ΑΦΜ του υποψήφιου αγοραστή.
  4. Αμέσως μετά, η πλατφόρμα αποστέλλει ειδοποίηση με SMS και email στον αγοραστή.
  5. Η μεταβίβαση ολοκληρώνεται όταν ο αγοραστής ταυτοποιηθεί στην πλατφόρμα και αποδεχτεί τη συναλλαγή, με τον πωλητή να λαμβάνει σχετική ειδοποίηση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο αγοραστής εκδίδει βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. Με τη συγκεκριμένη βεβαίωση θα μπορεί ν’ ασφαλίζει και να κυκλοφορεί εντός της Ελληνικής επικράτειας το υπό μεταβίβαση όχημα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών. Μόλις η αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών εκδώσει τη νέα άδεια κυκλοφορίας, ο αγοραστής θα ειδοποιείται για να την παραλάβει, προσκομίζοντας το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος.

Αναλυτικά η διαδικασία βήμα – βήμα ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς κάνω πιστοποίηση του κινητού τηλεφώνου μου στο taxisnet;

Scroll to Top