Ποιους (δεν) τσιμπάνε τα κουνούπια;

Είστε κι εσείς από αυτούς που… υποφέρουν από τα κουνούπια το καλοκαίρι; Αυτά τα μικρά έντομα ερεθίζονται, μεταξύ άλλων, από την κίνηση, τη σωματική θερμότητα και την υγρασία. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι παράγοντες που κάνουν εσάς πιο… ελκυστικούς από τους υπόλοιπους! Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

 1. Ομάδα αίματος: Ο βασικός λόγος που σας διαφοροποιεί είναι ο τύπος αίματος. Σύμφωνα με έρευνες, τα κουνούπια ελκύονται δύο φορές περισσότερο από ανθρώπους με ομάδα αίματος Ο σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος Α. Η ομάδα αίματος Β είναι κάπου… στη μέση. Ωστόσο, το 85% των ανθρώπων «παράγουν» μία έκκριση, που τα προσελκύει περισσότερο, ανεξαρτήτως ομάδας αίματος.
 2. Ρούχα: Τα κουνούπια ελκύονται από κάποια χρώματα. Προτιμούν περισσότερο όσους φορούν σκούρα (μπλε, μαύρο) και κόκκινα ρούχα.
 3. Διοξείδιο του άνθρακα: Το διοξείδιο του άνθρακα είναι σα… σημαδούρα για τα κουνούπια. Ελκύονται περισσότερο, λοιπόν, απ’ όσους εκπνέουν περισσότερες φορές από τους άλλους.
 4. Ιδρώτας: Ο ιδρώτας και η θερμότητα του σώματος είναι βασικοί παράγοντες, καθώς «ενημερώνουν» τα κουνούπια για μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέος, ενώ κάποιοι άνθρωποι εκ γενετής έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ουρικού οξέος, που επίσης τα προσελκύει.
 5. Έγκυες: Οι γυναίκες, στην «τελευταία ευθεία» μιας εγκυμοσύνης, εκπνέουν 21% μεγαλύτερο όγκο αέρα, ενώ και η κοιλιά τους είναι πιο θερμή, άρα προσελκύουν πιο εύκολα τα έντομα αυτά.
 6. Μπύρα: Τα κουνούπια χαρακτηρίζονται από την προτίμησή τους στη… μπύρα! Σύμφωνα με μελέτες, που δεν έχουν βρει επακριβώς την αιτία, πολύ περισσότερα κουνούπια στριφογυρίζουν σε ανθρώπους που έχουν καταναλώσει μπύρα.

Πώς ν’ αποφύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

 1. Εντομοαπωθητικά: Τοποθετήστε εντομοαπωθητικό εμπορίου στο ακάλυπτο δέρμα σας. Προσοχή στη χρήση τους (διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασίας που αγοράσατε).
 2. Εντομοκτόνα: Τα εντομοκτόνα αέρος (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενα διαλύματα, σπιράλ κ.α.) περιέχουν πυρεθρίνες. Δεν τα βάζουμε στο κορμί μας, επίσης χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους.
 3. Ενδυμασία: Ζέστης επιτρέποντος, φορέστε φαρδιά ρούχα με μακριά μανίκια και ανοιχτόχρωμα.
 4. Συχνά ντους: Κάντε συχνά ντους αν ιδρώνετε πολύ.
 5. Χάραμα και σούρουπο: Τα περισσότερα κουνούπια… τρελαίνονται το χάραμα και το σούρουπο, άρα -όσο γίνεται- μην κυκλοφορείτε τις ώρες αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κουνούπια: Πόσα πόδια έχουν, πόσο ζουν και πόσο ζυγίζουν;

Scroll to Top