Ο Φειδίας γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. και ήταν γιος του Χαρμίδη. Άρχισε με τη ζωγραφική, γρήγορα όμως στράφηκε στην γλυπτική και μαθήτευσε στον Αθηναίο γλύπτη Ηγία και τον Αργείο Αγελάδα.
Τα πρώτα έργα του Φειδία ήταν αφιερωμένα στη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα.
Ο Περικλής ανέθεσε στον Φειδία τη γενική επιστασία της ανοικοδόμησης των ναών της Ακρόπολης και του Παρθενώνα.
Ο Φειδίας φιλοτέχνησε το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου για το σηκό του Παρθενώνα (446-438 π.Χ.) καθώς και το κολοσσιαίο χάλκινο άγαλμα της θεάς που βρισκόταν ανάμεσα στο Ερεχθείο και τα Προπύλαια.
Η τεράστια ποσότητα χρυσού που χρησιμοποιήθηκε, έδωσε αφορμή στους εχθρούς του Φειδία να τον κατηγορήσουν για κατάχρηση. Ο Φειδίας απέδειξε την αθωότητά του, επειδή ο Περικλής τον είχε συμβουλέψει να κάνει το χρυσό ένδυμα της Αθηνάς συναρμολογούμενο. Έτσι μπόρεσε να το αποσυναρμολογήσει και να το ζυγίσει. Το βάρος του χρυσού βρέθηκε ακέραιο κι έτσι ο Φειδίας αθωώθηκε. Αργότερα όμως κατηγορήθηκε για αλαζονεία, επειδή στην εξωτερική όψη της ασπίδας της Αθηνάς, που έφερε ανάγλυφη Αμαζονομαχία, παρέστησε σε δύο Αθηναίους πολεμιστές το πορτρέτο του Περικλή και το δικό του. Για την “απρέπεια” αυτή, ο Φειδίας συνελήφθη και καταδικάστηκε.
Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία που φιλοτέχνησε ο Φειδίας, ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια