Πηλεύς (στα νέα Ελληνικά: Πηλέας) ήταν γιος του βασιλιά της Αίγινας Αιακού και της Ενδηίδας. Ο Πηλέας και τ’ αδέλφια του Τελαμών και Φώκος ήταν σπουδαίοι αθλητές. Ο Φώκος, αν και μικρότερος, ξεπερνούσε όμως και τους δύο αδελφούς του σε όλα τα αθλήματα εκτός από την πάλη, στην οποία ο Πηλέας ήταν ανίκητος από θνητό.
Μια μέρα που έκαναν εξάσκηση στην δισκοβολία, ο Τελαμώνας έριξε τον δίσκο πολύ δυνατά και, από λάθος, σκότωσε τον Φώκο. Όλοι νόμισαν τότε ότι ο Πηλέας και ο Τελαμώνας σκότωσαν τον Φώκο από ζήλια, και τους εξόρισαν από την Αίγινα. Ο Τελαμώνας κατέφυγε στην Σαλαμίνα και ο Πηλέας στο παλάτι του Ευρυτίωνα και της γυναίκας του της Αστυδάμειας, στη Φθία.
Ο Ευρυτίων έδωσε στον Πηλέα για γυναίκα του την Αντιγόνη και το ένα τρίτο του βασιλείου του, το βασίλειο των Μυρμιδόνων. Έκαμαν μαζί μία κόρη, την Πολυδώρα. Όμως στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου ο Πηλέας σκότωσε από λάθος τον Ευρυτίωνα και κατέφυγε στην Ιωλκό, όπου φιλοξενήθηκε από τον Άκαστο.
Ο Πηλέας πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία με τον Ιάσονα. Κι όταν αυτός οργάνωσε αγώνες στη Λήμνο, ο Πηλέας ήξερε ότι μόνο στην πάλη είναι ανίκητος, σε όλα τ’ άλλα έβγαινε δεύτερος. Για να βγει λοιπόν νικητής, έπεισε τον Ιάσονα να ενώσει πέντε αθλήματα, την πάλη, τη δισκοβολία, το ακόντιο, το άλμα και το δρόμο. Έτσι γεννήθηκε το πένταθλο και πρώτος νικητής στο αγώνισμα αυτό ήταν ο Πηλέας.
Κάποια στιγμή ο Πηλέας ερωτεύτηκε τη Νηρηίδα Νύμφη Θέτιδα, κόρη του Νηρέα, δεν ήταν εύκολο όμως να την κάνει γυναίκα του. Όταν την πλησίαζε, η Θέτις μεταμορφωνόταν σε φωτιά, άλλοτε σε σουπιά, ό,τι ήθελε… Τον βοήθησε όμως ο Κένταυρος Χείρων και το κατάφερε.
Στον γάμο τους προσκάλεσαν όλους τους θεούς, ξέχασαν όμως την Έριδα κι αυτό θα τους έφερνε αργότερα μεγάλους μπελάδες.
Από τη Θέτιδα γεννήθηκε ο Αχιλλέας. Η μητέρα του, για να τον κάνει αθάνατο, τον βάπτισε στα νερά της Στύγας κρατώντας τον από τη φτέρνα. Έτσι η «αχίλλειος πτέρνα» ήταν το μόνο τρωτό του σημείο. Βλέποντας ο Πηλέας τι κάνει η Θέτις νόμισε ότι ήθελε να πνίξει τον Αχιλλέα και την έστειλε στον πατέρα της, τον Νηρέα. Την ανατροφή του Αχιλλέα την ανάθεσε στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα.
Το όρος Πήλιο οφείλει το όνομά του στον Πηλέα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια