Ποιος ήταν ο Πελίας;

Ο Πελίας ήταν γιος της Τυρούς και του θεού Ποσειδώνα ή του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα. Δίδυμος με τον Νηλέα, είχαν αδελφό τους τον Αίσονα.

Ο Πελίας και ο Νηλέας εγκαταλείφθηκαν βρέφη στο βουνό, μια φοράδα όμως τους έδωσε το γάλα της και δεν πέθαναν. Αργότερα ένας βοσκός φρόντισε τα εγκαταλειμμένα παιδιά και τα έσωσε.

Όταν μεγάλωσαν, τ’ αναγνώρισε η μητέρα τους, μάλωσαν όμως μεταξύ τους για την βασιλεία. Ο Πελίας έδιωξε τον Νηλέα και τον Αίσονα κι έγινε βασιλιάς στην Ιωλκό, πήρε δε γυναίκα του την Αναξιβία, μαζί της έκαμε έναν γιο, τον Άκαστο, και τέσσερις κόρες, την Πεισιδίκη, την Πελοπία, την Ιπποθόη και την Άλκηστη, γνωστές ως Πελιάδες. Τον “έτρωγε” όμως ένας χρησμός ότι θα χάσει τον θρόνο του από έναν μονοσάνδαλο.

Μετά από πολλά χρόνια έφτασε στην Ιωλκό ο Ιάσων. Και ήταν μονοσάνδαλος. Είχε χάσει το ένα του σανδάλι περνώντας από ένα ποτάμι. Κι ακόμα χειρότερα για τον Πελία, ο Ιάσων ήταν γιος του Αίσονα.

Απέναντι στην απαίτηση του Ιάσονα ο Πελίας δεν είχε να κάνει πολλά. Του είπε λοιπόν ότι θα του δώσει τον θρόνο, αν πάει στην Κολχίδα και να φέρει πίσω το “Χρυσόμαλλο δέρας”. Έτσι έγινε η περίφημη Αργοναυτική εκστρατεία.

Ο Ιάσων γύρισε πράγματι με το “Χρυσόμαλλο δέρας”, φέρνοντας μαζί του και τη μάγισσα Μήδεια, η οποία, για ν’ απαλλαγεί μια και καλή από τον Πελία, είπε στις τέσσερις κόρες του ότι μπορεί να κάνει νέο έναν γέρο. Για να το αποδείξει, έσφαξε ένα κριάρι, το έκοψε κομματάκια και, μετά, με μαγικά φίλτρα, το συναρμολόγησε ξανά σε ένα όμορφο αρνάκι.

Οι ευκολόπιστες τέσσερις κόρες του Πελία, κομμάτιασαν τότε τον γέροντα Πελία με την προσδοκία να τον ξανακάνει η Μήδεια νέο!

Όμως ο Πελίας δεν ξαναγύρισε από τον Άδη που τον έστειλαν. Κι οι Πελιάδες, γεμάτες από φρίκη για το ανόητο έγκλημα που έκαμαν, έφυγαν μακριά, στην Αρκαδία.

Μετά απ’ αυτά τα τραγικά γεγονότα ο Άκαστος πήρε στα χέρια του την κατάσταση, έδιωξε από την Ιωλκό τον Ιάσονα και τη Μήδεια. Μάζεψε τα λείψανα του πατέρα του και οργάνωσε προς τιμήν του Πανελλήνιους Αθλητικούς Αγώνες, όπου έλαβαν μέρος οι πιο ονομαστοί ήρωες, μεταξύ των οποίων οι Διόσκουροι, ο Άδμητος, ο Βελλεροφόντης, ο Μελέαγρος, ο Ορφέας, ο Πηλέας και άλλοι σπουδαίοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top