Ποιος ήταν ο Μελέαγρος;

Ο Μελέαγρος, γιος του Αιτωλού βασιλιά της Καλυδώνας Οινέα και της Αλθαίας, αδελφής της Λήδας, σύζυγος της Κλεοπάτρας, κόρης του Ίδα και της Μάρπησσας. Ήταν άτρωτος σαν τον Αχιλλέα και είχε πάρει μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, ήταν αυτός που σκότωσε τον βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη.

Όταν ήταν επτά ημερών βρέφος, εμφανίστηκαν οι τρεις Μοίρες η Κλωθώ, η Λάχεσις και η Άτροπος, και είπαν στην Αλθαία ότι ο γιος της θα πέθαινε όταν θα καιγόταν τελείως το ξύλο που έκαιγε εκείνη τη στιγμή στο τζάκι. Έντρομη η Αλθαία άρπαξε κι έσβησε το ξύλο για να μην καεί και το έκρυψε κάπου για να μην το βρίσκει κανείς.

Μια φορά ο Οινέας έκαμε θυσία σε όλους τους θεούς, ξέχασε όμως την Άρτεμη. Η θεά οργίστηκε κι έστειλε εναντίον των Καλυδωνίων ένα φοβερό αγριογούρουνο, τον Καλυδώνιο Κάπρο, που δεν άφηνε τους ανθρώπους να σπείρουν τα χωράφια τους, σκότωνε τα κοπάδια και όποιον συναντούσε.

Ο Οινέας κάλεσε τότε τους πιο ονομαστούς ήρωες και ο γιος του Μελέαγρος βγήκε μαζί τους στο κυνήγι, βρήκε το θηρίο και το σκότωσε, έδωσε δε το τομάρι του και το κεφάλι του ως τρόπαιο στην Αταλάντη, κόρη του Σχοινέα, από την Αρκαδία, επειδή πρώτη εκείνη τραυμάτισε τον κάπρο και αυτός τον αποτελείωσε. Αλλά ο Τοξέας και ο Πλέξιππος, γιοι του βασιλιά Θέστιου, οι Κουρήτες θείοι του Μελέαγρου, αδερφοί της μητέρας του Αλθαίας, είπαν ότι δε μπορεί μια γυναίκα να έχει ένα βραβείο ανδρείας.

Πάνω στον καβγά ο Μελέαγρος σκότωσε τους θείους του. Αυτό έγινε αιτία να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των Αιτωλών και των Κουρήτων, οι οποίοι πολιόρκησαν τους Αιτωλούς στην Καλυδώνα. Η ίδια η Αλθαία οργίστηκε. Πήρε το μισοκαμμένο ξύλο που φύλαγε σα φυλαχτό και το πέταξε στη φωτιά να καεί. Πράγματι, όταν το ξύλο κάηκε, ο Μελέαγρος πέθανε, όπως είχαν πει οι Μοίρες.

Μετά τον θάνατο του Μελέαγρου, η μητέρα του η Αλθαία και η γυναίκα του η Κλεοπάτρα κρεμάστηκαν, ενώ οι γυναίκες που θρηνούσαν τον νεκρό ήρωα μεταμορφώθηκαν σε πουλιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top