Ποιος ήταν ο Ηρόδοτος;

Ο Ηρόδοτος από την Αλικαρνασσό (484 – 410 π.Χ.). Ο πατέρας του λεγόταν Λύξης, η μητέρα του Δρυώ ή Ροιώ, και ο αδελφός του Θεόδωρος. Σημαντικότερος συγγενής του ήταν ο θείος του (ή εξάδελφός του) επικός ποιητής και τερατοσκόπος (ερμηνευτής θαυμάτων) Πανύασις. Ως “Πατέρας της Ιστορίας” χαρακτηρίστηκε από τον Κικέρωνα.

Νέος ακόμα ο Ηρόδοτος πήρε μέρος στην αποτυχημένη συνωμοσία για ανατροπή του τυράννου της Αλικαρνασσού Λύγδαμη με αποτέλεσμα να εξοριστεί το 468 ή 467 π.Χ. μαζί με την οικογένειά του στη Σάμο.

Μετά από μία σύντομη επιστροφή το 455 π.Χ. υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πόλη του. Από τότε έγινε περιηγητής και εξερευνητής. Ταξίδεψε σε όλον τον Ελληνικό κόσμο και πέρα απ’ αυτόν.

Στην Αθήνα συνδέθηκε φιλικά με τους μεγάλους άνδρες της εποχής εκείνης, τον Περικλή και τον Σοφοκλή. Μαζί με τον Πρωταγόρα ίδρυσαν περί το 443 την αποικία των Θουρίων στην κάτω Ιταλία, όπου ο Ηρόδοτος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της υπόλοιπης ζωής του.

Ο Ηρόδοτος είναι ο πρώτος που διαχωρίζει την Ευρώπη από την Ασία, στα μάτια του όμως ο Πόντος και η Σκυθία, που σήμερα ανήκουν στην Ασία, είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης.

Ο Ηρόδοτος δεν έδωσε τίτλο στο έργο του, στο προοίμιό του χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό “Ιστορίης Απόδεξις”. Οι Αλεξανδρινοί φιλόλογοι το ονόμασαν «Ηροδότου Μούσαι», το χώρισαν σε εννέα βιβλία και έδωσαν σε καθένα το όνομα μιας Μούσας. Θέμα του έργου του είναι οι πόλεμοι Ελλήνων και Περσών που αρχίζουν το 494 π.Χ. με την κατάπνιξη της Ιωνικής Επανάστασης και τελειώνουν το 479 π.Χ. με την κατάληψη από τους Έλληνες του περσικού φρουρίου της Σηστού, στη Θρακική χερσόνησο του Ελλησπόντου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top