Ποιος ήταν ο Διομήδης;

Βασιλιάς του Άργους, γιος του Τυδέα και της Δηιπύλης. Ο Τυδέας ήταν γιος από δεύτερο γάμο του βασιλιά Οινέα της Αιτωλικής Καλυδώνας.

Ο Διομήδης ήταν ανιψιός του Ηρακλή και καλός φίλος του Οδυσσέα. Ήταν επίσης ένας από τους μνηστήρες της Ωραίας Ελένης και δεσμευμένος από τον όρκο του Τυνδάρεω να προστατεύει αυτόν που θα γινόταν σύζυγός της. Γι’ αυτό ο Διομήδης, όπως και όλοι οι μνηστήρες της Ελένης συμμετείχαν στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας.

Ο στόλος του Διομήδη αποτελούταν από 80 πλοία, ήταν ο δεύτερος σε αριθμό σε σχέση με τον στόλο του Αγαμέμνονα που είχε 100 πλοία.

Στην Ιλιάδα του Ομήρου ο Διομήδης θεωρείται δεύτερος καλύτερος πολεμιστής των Αχαιών μαζί με τον Αίαντα, μετά τον Αχιλλέα. Όμως στους επικήδειους αγώνες που έγιναν προς τιμήν του Πατρόκλου, ο Διομήδης νίκησε των Αίαντα.

Δεν ήταν μόνο ανδρείος, αλλά και σοφός. Όταν κάποτε ο Αγαμέμνων τον πρόσβαλλε λέγοντας ότι ήταν κατώτερος μαχητής από τον πατέρα του, τον Αιτωλό Τυδέα, ο Σθένελος, ένας συμπολεμιστής του Διομήδη, τον παρότρυνε ν’ απαντήσει. Ο Διομήδης είπε στον Σθένελο ότι μέρος των καθηκόντων του Αγαμέμνονα ως ηγέτη ήταν να διοικεί του Αχαιούς στρατιώτες και ότι άνδρες με πολεμικές αρετές θα έπρεπε ν’ αντέχουν μία τέτοια προσβολή από τον ηγέτη τους.

Όταν ο Αχιλλέας είχε κυριευτεί από θυμό και απείχε από τον πόλεμο, ο Διομήδης αναδείχτηκε στον μεγαλύτερο πολεμιστή των Αχαιών, αφού πολέμησε ακόμα κι εναντίον των θεών, της Αφροδίτης, του Απόλλωνα και του Άρη.

Είχε σπείρει τον όλεθρο στις τάξεις των Τρώων, σκοτώνοντας και κάμποσους γιους του Πριάμου. Του επιτέθηκε τότε ο ημίθεος Αινείας, ο γιος της Αφροδίτης και ο τοξότης Πάνδαρος που τον τραυμάτισε, αλλά δεν τον γονάτισε. Ο Διομήδης σκότωσε τον Πάνδαρο και τραυμάτισε τον Αινεία. Η Αφροδίτη τότε, με το δίκιο της, φοβήθηκε για τον γιο της, μπαίνει στη μάχη και προσπάθησε να σώσει τον Αινεία. Ο Διομήδης, βλέποντας τη θεά, δεν έκαμε πίσω. Επιτέθηκε, την τραυμάτισε, αλλά η Αφροδίτη έμπηξε τα κλάματα, παράτησε τον Αινεία αιμόφυρτο και πέταξε στον Όλυμπο για να κάνει παράπονα στον Δία.

Έτρεξε τότε ο Απόλλων για να σώσει τον Αινεία, αλλά ο Διομήδης επιτέθηκε και σ’ αυτόν. Τρεις φορές τον απώθησε ένα απαστράπτον φως. Ήταν οι προειδοποιήσεις του Απόλλωνα. Στην τέταρτη επίθεσή του ο Διομήδης κοντοστέκεται, γιατί θυμήθηκε τις οδηγίες που του είχε δώσει η θεά Αθηνά, σύμφωνα με τις οποίες επιτρεπόταν να επιτεθεί στην Αφροδίτη, σε κανέναν όμως άλλον Ολύμπιο θεό.

Αργότερα, ο Διομήδης μάχεται με τον Έκτορα και συγκρούεται με τον Άρη, τον θεό του πολέμου, που ήταν στο πλευρό των Τρώων. Θυμήθηκε όμως πάλι τις συμβουλές της Αθηνάς και καλεί τους στρατιώτες του να υποχωρήσουν. Τότε όμως η Αθηνά τον ενθαρρύνει να ξαναμπεί στη μάχη και ο Διομήδης καρφώνει το δόρυ του στο σώμα του Άρη. Ουρλιάζοντας από πόνο ο τραυματισμένος θεός ανεβαίνει στον Όλυμπο μέσα σε μια στήλη καπνού αναγκάζοντας τους Τρώες να υποχωρήσουν.

Ο Διομήδης ήταν ο ήρωας που στο πεδίο της μάχης τα έβαλε με τους ίδιους τους θεούς. Δεν υπάρχει ίσως άλλη τόσο συγκλονιστική σκηνή στην Ιλιάδα, όσο αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top