Ποια ήταν η πεντάμορφη Μάρπησσα;

Κόρη του βασιλιά της Αιτωλίας Εύηνου και της Αλκίππης. Ήταν πεντάμορφη και όλοι οι πρίγκιπες την ήθελαν για γυναίκα τους. Ο Εύηνος όμως προκαλούσε τους μνηστήρες σε αγώνα αρματοδρομίας. Όποιος τον νικούσε, θα έπαιρνε τη Μάρπησσα γυναίκα του. Όποιος έχανε, θ’ αποκεφαλιζόταν. Κανείς δε μπορούσε να τον νικήσει. Κι ο Εύηνος γέμισε μια ολόκληρη αίθουσα με τα κεφάλια των ηττημένων παλικαριών.

Ο Ίδας ήταν ένα παλικάρι που ερωτεύτηκε τη Μάρπησσα, ήταν ανίκητος στην τοξοβολία, όχι όμως και στην αρματοδρομία, όπως ήταν ο Εύηνος. Για να κερδίσει λοιπόν την αγαπημένη του, ντύθηκε γέρος ζητιάνος και πήγε στην Αιτωλία. Ήξερε ότι κάθε χρόνο η Μάρπησσα χορεύει στο πανηγύρι της Ορτυγίας Αρτέμιδος που γινόταν σ’ ένα ψηλό βουνό. Κι ενώ ο βασιλιάς Εύηνος έτρωγε στο τραπέζι, ο Ίδας άρπαξε τη Μάρπησσα, την έβαλε στο φτερωτό άρμα του και πέταξαν μακριά. Πετώντας έφτασαν στη Μεσσήνη.

Ο Εύηνος έχασε τα λογικά του. Από τη μανία του σκότωσε τ’ άλογα που τον έβγαζαν πάντα νικητή στις αρματοδρομίες. Μετά έπεσε στο ποτάμι και πνίγηκε. Από τότε το ποτάμι αυτό πήρε το όνομά του και λέγεται Εύηνος.

Στη Μεσσήνη όμως που έφτασαν ο Ίδας με τη Μάρπησσα, εμφανίστηκε ο θεός Απόλλων και είπε ότι θέλει αυτός τη Μάρπησσα γυναίκα του για να την κάνει αθάνατη. Ο Ίδας θυμωμένος σήκωσε το τόξο του και ήταν έτοιμος να τοξεύσει τον θεό. Ήξεραν όλοι ότι ήταν αλάνθαστος στο σημάδι και τρόμαξαν. Ο ίδιος ο Δίας μπήκε στη μέση και λέει στον Ίδα: “Άσε, θα το κανονίσω εγώ”. Έστειλε επειγόντως τον Ερμή κι έβαλε θέμα: Ν’ αποφασίσει η ίδια η Μάρπησσα ποιον θέλει. Η απόφασή της θα ήταν διαταγή και για τους δύο.

Η Μάρπησσα τότε διάλεξε τον θνητό Ίδα και ο αθάνατος Απόλλων έπεσε σε βαθιά μελαγχολία. “Μα… γιατί;”, ρώτησε. Και του είπε η Μάρπησσα:

“Θα έρθει καιρός που εγώ η θνητή θα γίνω γριά. Εσύ όμως, ο αθάνατος, θα είσαι πάντα νέος. Θα φύγεις λοιπόν… Και, όταν φύγεις, εγώ θα μείνω μόνη. Με τον Ίδα όμως… όταν εγώ θα είμαι γριά, θα είναι κι αυτός γέρος. Ο Ίδας δεν θα με αφήσει ποτέ μόνη, μέχρι το θάνατο”…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top