Ποια είναι η ιστορία του γλύπτη Πραξιτέλη;

Ο Πραξιτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες της αρχαιότητας, γιος του Κηφισοδότου του Πρεσβυτέρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Σε αντίθεση με τον Σκόπα που αποτύπωνε το πάθος, ο Πραξιτέλης αποτύπωνε στα γλυπτά του, την γλυκύτητα και την τρυφερότητα. Ο Παυσανίας διηγείται μια ιστορία με την εταίρα Φρύνη, για την οποία έλεγαν ότι ο Πραξιτέλης ήταν ο μόνος άνδρας που αγάπησε πραγματικά.

Η Φρύνη ζήτησε κάποτε να της πει ποιο από τα έργα του θεωρούσε ωραιότερο. Ο Πραξιτέλης είπε ότι μπορεί να της χαρίσει όποιο γλυπτό θέλει, δεν της έλεγε όμως ποιο θεωρούσε ο ίδιος ωραιότερο.

Εκείνη τη στιγμή μπαίνει αλαφιασμένος ένας υπηρέτης της Φρύνης φωνάζοντας ότι το σπίτι του Πραξιτέλη έπιασε φωτιά και τα περισσότερα έργα του κάηκαν.

Ο Πραξιτέλης πετάχτηκε έξω και, αλλόφρων, φώναζε πως οι κόποι του όλοι πήγαν χαμένοι, αν η φωτιά είχε φτάσει στον Σάτυρο και τον Έρωτα.

Τότε η Φρύνη άρχισε να γελάει. Είχε κάνει ένα κόλπο για ν’ αποσπάσει από τον Πραξιτέλη αυτό που δεν ήθελε να πει ο ίδιος. Και τώρα που ήξερε ποιο ήταν το καλύτερο έργο του, το πήρε και το χάρισε στις Θεσπιές, που ήταν η γενέτειρά της.

Διάσημο έργο του Πραξιτέλη είναι το άγαλμα του Ερμή που κρατάει στα χέρια του τον θεό Διόνυσο, νήπιο ακόμα, που προσπαθεί με τα χεράκια του να πιάσει ένα τσαμπί με σταφύλια. Το άγαλμα βρέθηκε στο Ηραίο της Ολυμπίας το 1877 και φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο της Ολυμπίας. Το πρόσωπο του Ερμή από τη μία μεριά φαίνεται μελαγχολικό, από την άλλη ελαφρώς χαρούμενο, ενώ από μπροστά φαίνεται ήρεμο.

Διασημότερο έργο του Πραξιτέλη είναι η Αφροδίτη της Κνίδου. Αναπαριστούσε την Αφροδίτη γυμνή, λίγο πριν το λουτρό της. Όταν η θεά είδε το μαρμάρινο άγαλμα, αναρωτήθηκε πώς ο Πραξιτέλης την είδε γυμνή, αφού οι μόνοι θνητοί άνδρες που την είχαν δει γυμνή, ήταν ο Πάρις, ο Άδωνις και ο Αγχίσης. Το έργο καταστράφηκε από φωτιά στην Κωνσταντινούπολη το 475 μ.Χ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top