Αναγνωρίζοντας την διατροφική αξία των οσπρίων, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε εγκρίνει ψήφισμα στις 20 Δεκεμβρίου 2013, με το οποίο είχε κηρύξει το 2016 ως Διεθνές Έτος Οσπρίων (IYP). Η Μπουρκίνα Φάσο, προς την κατεύθυνση αυτή, πρότεινε και τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οσπρίων, ως αποτέλεσμα το 2019 η Γενική Συνέλευση να κηρύξει την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων.
Βασικά πιάτα και κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν όσπρια. Από χούμους στη Μεσόγειο (ρεβίθια) κι ένα παραδοσιακό πλήρες αγγλικό πρωινό (ψημένα ναυτικά φασόλια) έως το ινδικό ντάλ (μπιζέλια ή φακές). Τα αποξηραμένα φασόλια, οι φακές, τα κουκιά, τα ρεβίθια και ο αρακάς είναι από τα πιο γνωστά του είδους.
Διατροφική αξία των οσπρίων
Τα ΄όσπρια είναι πολύ θρεπτικά κι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Έχουν χαμηλά λιπαρά, αλλά παράλληλα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Συνιστώνται, μάλιστα, από Οργανισμούς Υγείας για τη διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Περιβαλλοντικά οφέλη
Οι ιδιότητες αζωτοδέσμευσης των οσπρίων βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους. Επιπλέον μπορούν να συμβάλουν σε μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας την εξάρτηση από τα συνθετικά λιπάσματα.