Παγκόσμια Ημέρα υγροτόπων σήμερα, 2 Φεβρουαρίου – Οι προστατευόμενοι υγρότοποι

Στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, με αφορμή την υπογραφή της «Σύμβασης Ραμσάρ» για τους Υγροτόπους, στις 2 Φεβρουαρίου του 1971 στο Ιράν. Σκοπός της «Σύμβασης Ραμσάρ» είναι η προστασία και ανάδειξη των υγροτόπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.

Η Σύμβαση προβλέπει την αξιοποίηση τοπικών και εθνικών δράσεων, καθώς και διακρατικών συνεργασιών, με στόχο τη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία των υγροτόπων και την αποτροπή της καταστροφής και αλλοίωσης τους.

10 υγρότοποι της Ελλάδας υπό προστασία

Στη συνθήκη περιλαμβάνονται συνολικά 1.524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου. Στη χώρα μας προστατεύονται δέκα, οι εξής: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου (κεντρική φωτο) και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι Ηλείας.

Προβληματίζει η υποβάθμιση των υγροτόπων

Μελέτες που εκπονούνται τα τελευταία χρόνια, όμως, καταδεικνύουν σημαντική υποβάθμιση των υγροτόπων της Ελλάδας με άμεσο κίνδυνο για την καταστροφή τους. Οι δε οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν για την απώλεια περιοχών μοναδικού φυσικού κάλλους και κυρίως σημαντικής οικολογικής αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού;

Scroll to Top