Οι 10+1 δημοφιλέστερες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό Covid-19

«Το 39% των Ελλήνων πιστεύει στη θεωρία συνωμοσίας, ότι οι πληροφορίες για τις βλαβερές συνέπειες των εμβολίων αποκρύπτονται σκόπιμα από το κοινό», υποστηρίζει διεθνής έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις 25 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Cambridge. Αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδα της UNICEF στις 21 Ιουλίου του 2021 και η έρευνα υποστηρίζει, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης στη σχετική λίστα, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 38%.

Συνολικά, ωστόσο, η πρωτιά καταγράφεται στη Νότια Αφρική (με 57% των πολιτών να πιστεύει στην εν λόγω θεωρία συνωμοσίας) και ύστερα στη Νιγηρία (55%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στη Δανία (14%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (19%) και στην Αυστραλία (20%). Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ (33%) πιστεύουν επίσης στη θεωρία αυτή.

Ωστόσο, τα πρωτεία έχουν οι θεωρίες συνωμοσίας, που αφορούν στον ίδιο τον κορωνοϊό Covid-19:

1. «Δεν υπάρχει κορωνοϊός»

Είναι πολλοί αυτοί που -ακόμη σήμερα- υποστηρίζουν, ότι ο κορωνοϊός «δεν υπάρχει στ’ αλήθεια» και ότι «είναι ένα σχέδιο της παγκόσμιας ελίτ, που -στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης- απώτερο στόχο έχει ν’ αφαιρεθούν οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών».

2. «Το δίκτυο του 5G η αιτία εξάπλωσης»

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν στη θεωρία, ότι το νέο δίκτυο του 5G και γενικότερα οι ασύρματες τεχνολογίες είναι η πραγματική αιτία για την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα, που παρουσίασε τον Ιούλιο του 2021 ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, σε σχετική ερώτηση για τις θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με το 5G, το 15,92% απάντησε «ΝΑΙ, πιθανότατα τις πιστεύω».

3. «Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο»

Μεγάλη μερίδα πολιτών σε όλο τον πλανήτη πιστεύει στη θεωρία ότι η Covid-19 δημιουργήθηκε σκόπιμα από τους Κινέζους, ως όπλο βιοπολέμου. Σύμφωνα με έρευνα από την Pew Research, «σχεδόν 3 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι η Covid-19 δημιουργήθηκε σε Κινεζικό εργαστήριο, σκόπιμα (23%) ή τυχαία – από ατύχημα (6%)». Η θεωρία αυτή, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, είναι υπό μία έννοια η επικρατέστερη, καθώς με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η εξάπλωση του κορωνοϊού ξεκίνησε απ’ την Κινεζική πόλη Γουχάν, όπου υπάρχει ιολογικό ινστιτούτο, το οποίο μελετά τους κορωνοϊούς νυχτερίδων.

4. Ο Μπιλ Γκέιτς και τα μικροτσίπ

Ένα βίντεο από ομιλία του Μπιλ Γκέιτς το 2015 στο TED έδωσε «τροφή» στους συνωμοσιολόγους να συνδέσουν το όνομά του με τον κορωνοϊό. Ο Γκέιτς μιλούσε τότε για την επιδημία του Έμπολα και προειδοποιούσε για μία νέα πανδημία τα επόμενα χρόνια. Η συγκυρία δεν τον… ευνόησε, οι συνωμοσιολόγοι «πάτησαν» πάνω στην ομιλία και υποστήριξαν ότι ο διάσημος Αμερικανός γνώριζε εκ των προτέρων για την πανδημία. Αρκετοί το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας, ότι ίσως και να την προκάλεσε σκόπιμα ο ίδιος! Άλλοι πιστεύουν ότι ο Γκέιτς είναι επικεφαλής μίας «μυστικής» ομάδας, η οποία στόχο έχει τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού και κατ’ επέκταση την τοποθέτηση ενός ψηφιακού μικροτσίπ, με το οποίο θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται οι άνθρωποι.

5. «Τα νούμερα των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid είναι διογκωμένα»

Πολλοί πιστεύουν ότι τα νούμερα που παρουσιάζονται τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση όσο και από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου είναι «φουσκωμένα». Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι τα νούμερα διογκώνονται εσκεμμένα, με στόχο να φοβίσουν τον κόσμο. Η θεωρία αυτή αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τις περιόδους των καραντινών ή των αυστηρών μέτρων που έπαιρναν οι κυβερνήσεις και συνοδευόταν από το μήνυμα: «δεν υπάρχει λόγος για μέτρα, καθώς τα νούμερα των κρουσμάτων/θανάτων δεν είναι πραγματικά».

6. Ο θάνατος του Κόμπε Μπράιαντ και ο κορωνοϊός

Όταν ξέσπασε η πανδημία σε όλο τον πλανήτη, αρκετοί ήταν αυτοί που σύνδεσαν τον κορωνοϊό με τον θάνατο του Κόμπε Μπράιαντ (26 Ιανουαρίου 2020). Στην εν λόγω θεωρία, ο θάνατος του Αμερικανού σταρ αντιμετωπίζεται ως «θυσία» με απώτερο σκοπό να περάσει το μήνυμα πως «κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στο θάνατο». Οι συνωμοσιολόγοι, μάλιστα, συσχέτισαν τον κορωνοϊό με το όνομα «Κόμπε», καθώς η λέξη «Covid» αν μεταφραστεί στα Εβραϊκά και μετά ξανά στα Αγγλικά γίνεται «Kobe», ενώ ο μπασκετμπολίστας είναι θαμμένος σε περιοχή που φέρει το όνομα «Corona».

Ο δε αριθμός της φανέλας του διάσημου αθλητή στο κολλέγιο (33) ήταν ένα ακόμα «αποδεικτικό» στοιχείο, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, συνδέοντας τον αριθμό αυτό με μία δήλωση του Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος υποστήριζε ότι «μία πανδημία που μεταδίδεται μέσω αέρα θα κόστιζε τη ζωή σε 33 εκατομμύρια ανθρώπους».

7. «Οι Αμερικάνοι έβαλαν τον κορωνοϊό στην Κίνα»

Απαντώντας σε ισχυρισμούς των ΗΠΑ για ευθύνες της Κίνας σχετικά με τη προέλευση του κορωνοϊού, η Κινεζική κυβέρνηση διέδωσε μία δική της θεωρία συνωμοσίας, η οποία… επιστρέφει τις ευθύνες στην Αμερική. Η ιδέα αυτή διαδόθηκε αρχικά απ’ τον εκπρόσωπο του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, ο οποίος έγραψε στο Twitter «είναι πιθανό ο Αμερικανικός στρατός να έφερε τον ιό στη Γουχάν». Η συνωμοσία κυκλοφόρησε ευρέως στην Κίνα υποστηρίζοντας, ότι Αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό είχε φέρει τον ιό στην Κίνα κατά τη συμμετοχή του στους Στρατιωτικούς Παγκόσμιους Αγώνες του 2019 στη Γουχάν.

8. «Ευθύνονται οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες»

Θεωρίες συνωμοσίας για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες υπάρχουν πολλές και μάλιστα προ-κορωνοϊού. Η πανδημία της Covid-19, λοιπόν, δε θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί σε μία από αυτές. Οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν, ότι οι καλλιέργειες αυτές προκαλούν γενετική ρύπανση, η οποία επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιαστεί λόγω περιβαλλοντικής «ανισορροπίας».

Θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Πολλές είναι και οι θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Εκτός της θεωρίας που προαναφέραμε για το μικροτσίπ (βλ. θεωρία «Νο.5. Ο Μπιλ Γκέιτς και τα μικροτσίπ» πιο πάνω) υπάρχουν αρκετές ακόμα. Ας δούμε ορισμένες από αυτές:

9. «Το εμβόλιο αλλοιώνει το DNA – μας κάνει μεταλλαγμένους»

Από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια -ιδιαίτερα δε τα mRNA- είναι πως αλλοιώνουν το DNA του λήπτη. Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, τα εμβόλια «έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ν’ αλλάζουν το DNA και να μας κάνουν γενετικά μεταλλαγμένους». Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να «συνδεθούν» με/σε πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης.

10. «Το εμβόλιο είναι φυσιολογικός ορός»

Από τις πρώτες θεωρίες συνωμοσίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα ήταν ότι το εμβόλιο «είναι απλώς φυσιολογικός ορός». Η θεωρία υποστήριζε, ότι πολιτικοί ή άλλοι διάσημοι που έκαναν το εμβόλιο on camera, στην πραγματικότητα δεν εμβολιάζονταν με εμβόλιο, αλλά με φυσιολογικό ορό.

10+1. «Κάμερες εντοπίζουν τους εμβολιασμένους»

Μία νέα θεωρία συνωμοσίας, όχι και τόσο διαδεδομένη, είναι ότι κάμερες έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τους εμβολιασμένους και να τους ξεχωρίζουν από τους ανεμβολίαστους. Οι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν, ότι στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού περιέχονται μεταλλικά νανοσωματίδια, τα οποία ανιχνεύονται με ειδική κάμερα.

Scroll to Top