Μπορώ να πάρω σύνταξη αν χρωστάω;

Σύνταξη υπό προϋποθέσεις μπορούν να λάβουν όσοι έχουν οφειλές στα Ταμεία τους. Αυτό, βέβαια, κρίνεται με βάση συγκεκριμένα όρια στις οφειλές του καθενός και συνεπάγεται μία παρακράτηση απ’ το ποσό της σύνταξης όταν τελικώς εκδοθεί. Ο Νόμος είναι σαφής και δίνει το δικαίωμα σε όσους επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη, να το πράξουν ακόμη κι αν έχουν οφειλές.

Για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ, αυτοαπασχολούμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες, το όριο των οφειλών ανέρχεται στα €20.000, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τους αγρότες είναι τα €6.000. Για οποιαδήποτε επιπλέον οφειλή, ο οφειλέτης θα πρέπει -μέσα σε δύο μήνες από την σχετική ενημέρωσή του- να «ρίξει» το χρέος του εντός των προαναφερόμενων ορίων, ώστε να μπορέσει να καταθέσει επιτυχώς αίτηση συνταξιοδότησης.

Εκτός αυτού, για τη συνολική οφειλή του θα ισχύσει παρακράτηση από τη σύνταξη, όταν αυτή αρχίσει να καταβάλλεται στον δικαιούχο, μέχρις ότου εξοφληθεί το χρέος του.

Τί ποσό παρακρατείται από τη σύνταξή μου αν έχω οφειλές;

Η συνολική οφειλή του εργαζομένου – υποψήφιου συνταξιούχου προς το ταμείο του, εφόσον τελικώς καταστεί δυνατή η συνταξιοδότησή του, θα παρακρατηθεί τμηματικά και αυτόματα, σε μηνιαίες δόσεις, από το ποσό που θα καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ κάθε μήνα στον λογαριασμό του.

Ανώτατος αριθμός δόσεων είναι οι 60 δόσεις και το ποσό της κάθε δόσης δε μπορεί να είναι μικρότερο από €50 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους – επιστήμονες κ.λπ. και €30 για τους αγρότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δικαιούνται σύνταξη πριν τα 62;

Scroll to Top