Γιατί «παίζει» / «πετάει» το μάτι μου;

Αν δεν το έχετε ζήσει… δε μπορείτε να καταλάβετε πόσο ενοχλητικό είναι να «πετάει» το μάτι σας. Στα καλά καθούμενα, εκεί που δεν το περιμένεις, ξεκινάει να «παίζει» το μάτι σου και… δε σταματάει με τίποτα. Ορισμένες φορές μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως αρκετές ημέρες, ακόμη και βδομάδες ή μήνες! Το έντονο «πέταγμα» του ματιού, βέβαια, δε χρειάζεται να σας ανησυχήσει ιδιαίτερα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας.

Κατά βάση προκαλείται απ’ την κούραση (π.χ. πολλές ώρες σε υπολογιστή), το στρες και την έλλειψη ύπνου, ενώ παρατηρείται πιο συχνά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή νικοτίνης μπορεί επίσης να κάνει το μάτι σας να «τρεμοπαίξει». Ορισμένες φορές η αντίδραση αυτή μπορεί να προκληθεί ως παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων, όπως τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά κ.λπ.

Μία πιο επιστημονική εξήγηση δίνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα Ντόνι Σουχ, που υποστηρίζει ότι «το μάτι “πετάει” όταν διεγείρονται υπερβολικά οι μύες του. Αυτή η υπερδιέγερση έχει σαν αποτέλεσμα την ακούσια σύσπαση των μυών, η οποία με τη σειρά της εκδηλώνεται με το χαρακτηριστικό αυτό».

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, πάντως, και να είστε σίγουροι ότι δεν σχετίζεται με κάποια πάθηση το «πέταγμα» του ματιού σας, καλό θα ήταν ν’ απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς σταματάει ο επίμονος λόξιγκας γρήγορα;

Scroll to Top