Γιατί μυρίζει ο ιδρώτας; Πώς να το αντιμετωπίσω;

Κυρίως οι υψηλές θερμοκρασίες είναι που κάνουν τον άνθρωπο να ιδρώνει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μία άσχημη -και πολλές φορές έντονη- μυρωδιά, που είναι από δυσάρεστη έως ανυπόφορη. Είναι, βέβαια, μύθος ότι μυρίζει ο ιδρώτας. Ο ιδρώτας δεν έχει οσμή. Μάλιστα, ιδρώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου χωρίς να φαίνεται, καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται αμέσως, όταν «παράγεται» σε μικρή ποσότητα. Ωστόσο, όταν ο ιδρώτας είναι πολύς αρχίζει να γίνεται ορατός και συνήθως προκαλείται είτε από υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, είτε από άγχος, σωματική άσκηση ή ακόμη-ακόμη και από τροφές!

Σε ό,τι αφορά τη μυρωδιά τώρα, προκαλείται από βακτηρίδια που αναπτύσσονται στο σώμα μας όταν η εξάτμιση του ιδρώτα «εμποδίζεται», κάτι που επιδεινώνεται όσο περνά η ώρα και όσο ο ιδρώτας μένει για ώρες στο δέρμα. Αν, μάλιστα, ο οργανισμός φέρει μεγάλες ποσότητες τοξινών, το άτομο βγάζει μια έντονη και δυσάρεστη οσμή. Βέβαια, η οσμή του ιδρώτα είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο κι επηρεάζεται άμεσα από πολλούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα φάρμακα και οι τροφές, αλλά και η κακή ψυχολογική κατάσταση ή η γενικότερη έλλειψη υγιεινής. Είναι ενδεικτικό, ότι κάποιες αρρώστιες επηρεάζουν τη μυρωδιά του ιδρώτα, της ανάσας και όχι μόνο.

Από εκεί και πέρα, οι γυναίκες ιδρώνουν διαφορετικά απ’ τους άντρες και ο ιδρώτας τους έχει αρκετά υψηλότερο δείκτη pH. Τα χαρακτηριστικά του καθενός επηρεάζουν το πόσο πολύ ιδρώνει. Για παράδειγμα, υπεριδρωσία μπορεί να πάθει κάποιος που έχει καρδιολογικό πρόβλημα, ή οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αλλά και οι παχύσαρκοι.

Πώς να αντιμετωπίσω τη κακοσμία/δυσοσμία;

Τα αντιιδρωτικά είναι ο πιο βασικός τρόπος, για ν’ αντιμετωπιστεί καταρχήν η εφίδρωση της μασχάλης. Τα αποσμητικά έρχονται να συμπληρώσουν υπό μία έννοια τη διαδικασία αντιμετώπισης, προσθέτοντας άρωμα για την «επικάλυψη» της μυρωδιάς. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα χρήσιμα tips, για ν’ αντιμετωπίσετε το θέμα αυτό:

  1. Κάνετε συχνά ντους, ίσως και μία φορά την ημέρα, ειδικά τις ημέρες που κάνει ζέστη.
  2. Αλλάζετε συχνά τα ρούχα που φοράτε, ειδικά όταν κάνει ζέστη.
  3. Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριδιακό σαπούνι όταν κάνετε μπάνιο και σκουπιστείτε καλά με την πετσέτα όταν τελειώσετε.
  4. Καθαρίστε καλά τις μασχάλες σας όταν κάνετε μπάνιο, καθώς εκεί είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματος για ανάπτυξη βακτηριδίων.
  5. Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και ολικής άλεσης προϊόντα για τη διατροφή σας. Γενικότερα προτιμήστε κατανάλωση φυτικών ινών.
  6. Αποφύγετε τα καυτερά ή τα πολλά μυρωδικά.
  7. Καταναλώστε αρωματικά φυτά.
  8. Πιείτε άφθονα υγρά, όσο περισσότερα μπορείτε, για να διατηρείτε ενυδατωμένο το σώμα σας.
Scroll to Top