Γιατί ακριβαίνει το ρεύμα και το φυσικό αέριο;

Ένα απίστευτο και πρωτοφανές «ράλι» ανοδικής πορείας των τιμών του ρεύματος (και του φυσικού αερίου) παρακολουθούμε σε όλο τον πλανήτη τους τελευταίους μήνες. Μία εξέλιξη που, όμως, από πολλούς ήταν κάπως αναμενόμενη, ενώ τα κράτη αναζητούν συνεχώς μέτρα στήριξης για την εξομάλυνση των επιπτώσεων της αύξησης της τιμής του ρεύματος.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε απλά ότι, το ρεύμα δεν έχει ακριβύνει μόνο για τον καταναλωτή. Έχει ακριβύνει η παραγωγή του και η «μεταφορά» του, με αποτέλεσμα η αύξηση αυτή να μετακυλίεται στο… σπίτι του καταναλωτή.

Η ανοδική πορεία του ρεύματος αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πότε ή που… θα σταματήσει. Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι για τους οποίους το ρεύμα ακριβαίνει; Ας τα δούμε απλά και λιτά:

  1. Η απότομη «επιτάχυνση» των οικονομιών παγκοσμίως μετά τις καραντίνες κατά της Covid-19 εκτόξευσε αντιστοίχως τη ζήτηση άρα και την τιμή όλων των μορφών Ενέργειας.
  2. Οι εξελίξεις με την Ρωσία στην Ουκρανία απογείωσαν το κόστος παραγωγής, ενώ η ζήτηση για φυσικό αέριο δε μπορεί πλέον να καλυφθεί από τη δεδομένη προσφορά και οι τιμές πήραν «φωτιά». Η Ρωσία αποτελεί μία από τις ισχυρότερες χώρες παγκοσμίως στον ενεργειακό χάρτη, συνεπώς οι όποιες κινήσεις της «ρυθμίζουν» εν μέρει τις τιμές στην αγορά.
  3. Η κατεύθυνση των κυβερνήσεων παγκοσμίως σε μία πιο «πράσινη» και πιο φιλική προσέγγιση στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές Ενέργειας, οδηγεί σε μία μεταβατική περίοδο που συνεπάγεται αυξήσεις στις τιμές (σε λιγνίτη – πετρέλαιο π.χ.), μέχρις ότου να καλύπτεται επαρκώς η ζήτηση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως η αιολική και η ηλιακή.
  4. Ο συνδυασμός υψηλών τιμών φυσικού αερίου – ρύπων προκαλεί αύξηση στις χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
  5. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το γεγονός ότι η χώρα μας στηρίζεται (σε ποσοστό 82%!) σε εισαγόμενη ενέργεια επηρεάζει σημαντικά τις τιμές προς τα πάνω. Από την άλλη, η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (2,3% αιολική και 2,6% ηλιακή).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να μειώσω την κατανάλωση ρεύματος;

Scroll to Top