Εύκολοι τρόποι να χάσω κιλά

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας ότι, για να χάσουμε κιλά, χρειάζεται να δημιουργηθεί θερμιδικό έλλειμμα, με άλλα λόγια να προσλαμβάνουμε λιγότερη ενέργεια (δηλαδή θερμίδες) από την ενέργεια που δαπανούμε. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και όχι με μεθόδους που έχουν ως αποτέλεσμα τον υποσιτισμό, αυστηρές δίαιτες και συνήθειες που δεν αποτελούν μέρος της διατροφής μας!

Κάποιοι απλοί τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την διατροφή και να χάσουμε κιλά:

Ποικιλία στην διατροφή

Ένας εύκολος τρόπος είναι ν’ ακολουθήσουμε το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής. Αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, που δίνει έμφαση στην κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, πηγές καλών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο, ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, μέτρια κατανάλωση σε πήγες γαλακτοκομικών και άπαχου κρέατος όπως το ψάρι και το κοτόπουλο και πιο σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Τρώμε συνειδητά!

Καλό είναι να τρώμε ηρέμα και συνειδητά και να σταματάμε όταν νιώσουμε κορεσμό. Πολλές φορές η πείνα μπορεί να είναι αποτέλεσμα παραγόντων όπως το στρες, το άγχος, η στεναχώρια, η επιβράβευση όπως ακόμη και από απλή… βαρεμάρα! Καλό είναι ν’ αναγνωρίζουμε αν η πείνα μας είναι πραγματική ή αν οφείλεται σε συναισθηματικούς παράγοντες πριν στραφούμε στο φαγητό. Τρώμε συχνά, προγραμματίζουμε και προσπαθούμε να διατηρούμε ισορροπία στα γεύματά μας και αποφεύγουμε να μένουμε πολλές ώρες νηστικοί.

Ενυδάτωση

Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο του οργανισμού μας, συμμετέχει σε πολλές διεργασίες του, όπως η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενώ έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Η επαρκής ποσότητα κατανάλωσης νερού είναι εξατομικευμένη ανάλογα τις ανάγκες του κάθε οργανισμού, την ηλικία κ.λπ., αλλά μια καλή αρχή είναι ο κανόνας των 8-10 ποτηριών την ημέρα. Η κάλυψη των αναγκών σε νερό μπορεί να καλυφθεί και από την κατανάλωση ποτών όπως το τσάι, ο καφές, το γάλα, αλλά και από την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε νερό, όπως οι σούπες και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Σωματική δραστηριότητα

Η ισχύουσα σύσταση για την σωματική δραστηριότητα είναι 150 λεπτά μέτριας έντασης την εβδομάδα. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που να σας αρέσει (π.χ. περπάτημα, χορός ή ποδήλατο) και προσπαθήστε να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Πέρα από την θερμιδική δαπάνη που πραγματοποιείται, βοηθάει θετικά στην ευεξία του οργανισμού και στη μείωση του άγχους.

Απενοχοποίηση φαγητού

Ένα σημαντικό λάθος που συμβαίνει κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους είναι η κατηγοριοποίηση των τροφίμων σε υγιεινά και μη υγεινά. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η απόκλιση των μη υγιεινών τροφίμων από την διατροφή δημιουργεί πίεση και στρες και η κατανάλωσή τους προκαλεί πολλές φορές συναισθήματα όπως τύψεις ή ενοχές. Η ισορροπημένη διατροφή περιέχει τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων, των οποίων η συχνότητα και η ποσότητα εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου και τις διατροφικές προτιμήσεις.

Η τροφή αποτελεί μέσο θρέψης, οπότε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να υπάρχει στην διατροφή είναι ποικιλία τροφίμων και ειδικότερα αυτών που συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας. Υιοθετώντας απλές πρακτικές στην διατροφή και την καθημερινότητα μπορεί να επιτευχθεί απώλεια βάρους, παραμένοντας παράλληλα υγιής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τί φαγητά πρέπει να τρώω για να χάσω κιλά;

Scroll to Top