Εποχική γρίπη: Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Η εποχική γρίπη εμφανίζεται στα μέσα φθινοπώρου, αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Οι Υγειονομικές Αρχές της χώρας, κάθε χρόνο αρχές φθινοπώρου, δίνουν οδηγίες προστασίας από την εποχική γρίπη, όπου συμβουλεύουν την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, όπου απαιτείται, καθώς και τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Ας δούμε καταρχήν τί είναι η γρίπη. Είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με το βήχα και το φτέρνισμα. Συμπτώματα είναι: πυρετός, ρίγος, καταρροή, πονόλαιμος, βήχας, μυαλγίες, πονοκέφαλος και αίσθημα κόπωσης (πιο σπάνια παρατηρούνται έμετοι ή/και διάρροιες). Η διάρκεια της νόσησης είναι περίπου μία εβδομάδα, κατά την οποία οι Αρχές συνιστούν να παραμένουμε κατ ΄ οίκον.

Σύμφωνα με τις Υγειονομικές Αρχές, ο έγκαιρος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης. Διενεργείται σε παιδιά και σε ενήλικες κατόπιν ιατρικής σύστασης κι εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας. Κατά προτίμηση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται στα μέσα ή μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Για την προστασία από τη γρίπη και τον περιορισμό της, είναι απαραίτητη η λήψη ατομικών και ομαδικών μέτρων υγιεινής.

Ενδειτικά ατομικά μέτρα προστασίας:

  1. Πλύνετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  2. Αποφύγετε γενικότερα συνωστισμό και συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.
  3. Αερίστε τακτικά τους κλειστούς χώρους και καθαρίστε σχολαστικά τους χώρους σας.

Για περισσότερους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης, πρέπει ν’ απευθυνθείτε και να ενημερωθείτε από τον οικογενειακό σας ιατρό.

Scroll to Top