Είναι φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία;

Άλλοι λένε φυσικοθεραπεία. Άλλοι λένε φυσιοθεραπεία. Ποιο από τα δύο, όμως, είναι το -πιο- σωστό και ποιο προτιμούν οι άνθρωποι που ασκούν το επάγγελμα;

Καταρχήν, η μορφή αυτή της θεραπείας, είτε θέλετε να την πείτε φυσικοθεραπεία είτε φυσιοθεραπεία, προσεγγίζεται κατά βάση με φυσικά μέσα (ηλεκτρικό ρεύμα, φως, νερό κ.λπ.). Έφαρμόζεται δε σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων και είναι πολύ διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια.

Ως προς τον ορισμό του επαγγέλματος τώρα, η έννοια «φυσικοθεραπεία» κερδίζει στο νήμα την «φυσιοθεραπεία», αφού προσεγγίζεται με φυσι-Κ-ά μέσα, όπως είπαμε παραπάνω. Η επικρατούμενη θεωρία είναι πως κανένας από τους δύο όρους δεν είναι απαραίτητα λάθος, γλωσσολογικά μιλώντας. Άλλωστε, οι δύο όροι είναι αποδεκτοί από τα περισσότερα Ελληνικά λεξικά, αν και οι επαγγελματίες του είδους στη χώρα μας δείχνουν μία… προτίμηση στον όρο «φυσικοθεραπεία», κάτι που εκφράζεται άλλωστε και στο Συλλογικό τους όργανο, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (με Κ).

Σύμφωνα, βέβαια, με τον καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο σωστός τύπος είναι με Κ. «Φυσικοθεραπεία κ. (εσφαλμ.) φυσιοθεραπεία: η θεραπεία ασθενειών με την αξιοποίηση φυσικών στοιχείων, π.χ. αέρα, νερού, θερμότητας και με την εφαρμογή φυσικών ασκήσεων (κινήσεων, μαλάξεων κ.λπ.).  Ο σωστός τύπος είναι φυσικοθεραπεία, αφού συντίθεται από τις λέξεις φυσικός και θεραπεία. Ο εσφαλμένος τύπος φυσιοθεραπεία, ο οποίος θα σήμαινε ‘θεραπεία της φύσεως’, οφείλεται σε μεταφορά ξένων όρων (π.χ. γαλλ. Physiotherapie), που δεν σχηματίστηκαν εξαρχής» υποστηρίζει ο καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι αφενός ή αφ’ ενός; Και αφετέρου ή αφ’ ετέρου;

Scroll to Top