Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης σήμερα, 24 Ιανουαρίου

Αφιερωμένη στην Εκπαίδευση είναι η σημερινή μέρα, 24 Ιανουαρίου. Από το 2019 -με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στις 3 Δεκεμβρίου 2018- η 24η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχτεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση, με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης σε μία σειρά συνθηκών και καταστάσεων για το μέλλον των παιδιών. Η Εκπαίδευση, άλλωστε, προσφέρει στα παιδιά μια διέξοδο από τη φτώχεια και μία πορεία προς ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 258 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν την ευκαιρία να μπουν ή να ολοκληρώσουν το σχολείο, ενώ 617 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι δε μπορούν να διαβάσουν και να κάνουν βασικά μαθηματικά. Βάσει των ίδιων στοιχείων, κάτι λιγότερο από το 40% των κοριτσιών στην υποσαχάρια Αφρική ολοκληρώνουν το γυμνάσιο και περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά και νέοι πρόσφυγες είναι εκτός σχολείου!

Ο ΟΗΕ, αιτιολογώντας την ανακήρυξη της 24ης Ιανουαρίου ως Διεθνής Ημέρα για την Εκπαίδευση, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η εκπαίδευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη. Μπορεί να “σπάσει” και ν’ αντιστρέψει τους κύκλους της φτώχειας μεταξύ γενεών» Μελέτες, άλλωστε, δείχνουν ότι αν όλα τα κορίτσια και τα αγόρια ολοκληρώσουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 420 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βγουν από τη φτώχεια!

Scroll to Top