Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τί απαγορεύεται;

Η διατροφή είναι σημαντικό κομμάτι για μία έγκυο, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, συνιστάται διατροφή πλούσια σε θρεπτικά, ποικιλία τροφίμων και ενυδάτωση. Υπάρχουν όμως τρόφιμα, που πρέπει ν’ απουσιάζουν από το μενού μίας εγκύου, είτε για λόγους υγιεινής και αποφυγής τροφιμογενών λοιμώξεων είτε για λόγους θρέψης.

Κάποια τρόφιμα που πρέπει ν’ αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη είναι:

  • Όλα τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Προϊόντα από παστεριωμένο γάλα θεωρούνται ασφαλή για την κατανάλωση της εγκύου, ενώ απαγορεύονται προϊόντα όπως τα μη παστεριωμένα τυριά τύπου ροκφορ, μπρι και καμεμπερτ. Αυτό συμβαίνει, γιατί αυτά τα τρόφιμα ενδείκνυται να περιέχουν βακτήρια (Listeria) τα οποία είναι επικίνδυνα για το έμβρυο.
  • Τα ωμά ψάρια, τα ωμά και μισοψημένα όστρακα, όπως τα στρείδια, τα μύδια, τα καβούρια, οι γαρίδες και το σούσι επίσης για την παρουσία μικροβίων. Ακόμη απαγορεύονται μεγάλα ψάρια, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ύπαρξης βαρέων μετάλλων και πιο συγκεκριμένα υδραργύρου.
  • Το κρέας και τα πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς για αποφυγή μόλυνσης με Salmonella. Επιπλέον για τον ίδιο λόγο θα πρέπει οι επιφάνειες στις οποίες διαχειρίζεται το κρέας πριν το μαγείρεμα να καθαρίζονται σχολαστικά.
  • Προϊόντα που περιέχουν ωμά ή μερικώς ψημένα αυγά όπως η μαγιονέζα, η σάλτσα hollandaise, γλυκά και κάποια σπιτικά φαγητά, όπως σούπα με αυγολέμονο.
  • Συκώτι. Το συκώτι και τα παράγωγά του περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, η υπερδοσολογία της οποίας μπορεί να βλάψει το έμβρυο.
  • Φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί σωστά. Καλό είναι ν’ αποφεύγεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών απ’ έξω όπως και των μη-παστεριωμένων χυμών φρούτων ή λαχανικών, καθώς υπάρχει περίπτωση να μην έχουν καθαριστεί σωστά και να προκληθεί μόλυνση.
  • Καφεϊνούχα αφεψήματα. Επειδή πιθανότατα δεν γνωρίζουμε την περιεκτικότητα ενός καφέ σε καφεΐνη, καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση σ’ έναν καφέ ημερησίως. Επίσης πρέπει να δίνεται προσοχή στην κατανάλωση άλλων αφεψημάτων που περιέχουν καφεΐνη (τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα κ.λ.π.).
  • Αποφυγή αλκοόλ. Απαγορευέται η κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς έχει συσχετιστεί με γενετικές ανωμαλίες, χαμηλό βάρος γέννησης και αναπτυξιακά προβλήματα.
Scroll to Top