Από που προέρχεται το όνομα Οινέας;

Ο Οινεύς (στη νέα Ελληνική: Οινέας) ήταν βασιλιάς της Καλυδώνας, σύζυγος της Αλθαίας, απόγονος του Ενδυμίωνα και της Προνόης, εγγονός του Αγήνορα, γιος του Πορθάονα και της Ευρύτης. Καταγόταν από τον Αιτωλό, ακόμα παλιότερα δε, από τον Δευκαλίωνα, ο γιος του οποίου Ορεσθέας ήταν παππούς του Οινέα. Ορεσθέας σημαίνει “άνθρωπος των βουνών”.

Μια φορά η σκύλα του Ορεσθέα γέννησε ένα ραβδί. Ο Ορεσθέας έσκαψε κι έθαψε αυτό το παράξενο ραβδί, αλλά εκείνο φύτρωσε κι έβγαλε φύλλα. Ένας βοσκός που τον έλεγαν Στάφυλο, παρατήρησε μια μέρα ότι ένας τράγος απ’ το κοπάδι του χανόταν συχνά κι όταν γύριζε πίσω, φαινόταν πολύ χαρούμενος. Τον παρακολούθησε λοιπόν για να δει τι συμβαίνει. Τον τσάκωσε να πηγαίνει σ’ εκείνο το κλαρί και να τρώει τους καρπούς του. Από τον βοσκό Στάφυλο πήραν το όνομά τους τα σταφύλια. Ο Φύτιος, γιος του Ορεσθέα, έμαθε τα καθέκαστα και σκέφτηκε να φυτέψει κι άλλα τέτοια κλαριά. Έτσι έγινε το αμπέλι. Ο Οινέας όμως ήταν εκείνος που έστυψε τα σταφύλια και ο χυμός τους πήρε το όνομά του: Οίνος.

Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, ο θεός Διόνυσος “έβαλε στο μάτι” την Αλθαία και πέρασε τάχα τυχαία από το παλάτι του Οινέα. Για να μείνει μόνος μαζί της, δήλωσε ευγνώμων για την φιλοξενία και για ν’ ανταποδώσει, έδωσε στον Οινέα οδηγίες για την καλλιέργεια του αμπελιού, αλλά και για το πώς φτιάχνουν το καλό κρασί. Ο Οινέας κατάλαβε τι ήθελε ο θεός, δε μπορούσε να κάνει και τίποτα, προσποιήθηκε λοιπόν ότι θα πάει στο αμπέλι για να εφαρμόσει τις οδηγίες. Είπε μετά ότι το αμπέλι που – με τις οδηγίες του θεού – έγινε υπέροχο, ήταν δώρο ευγνωμοσύνης του Διόνυσου για την φιλοξενία που του παρείχε.

Από τον έρωτα του Διόνυσου με την Αλθαία γεννήθηκε η Δηιάνειρα.

Ο Οινέας φιλοξένησε τον Ηρακλή για πολλά χρόνια. Ένας δε από τους αδελφούς του ήταν ο Άγριος, ο ιδρυτής του Αγρινίου.

Μετά τον θάνατο της Αλθαίας ο Οινέας πήρε γυναίκα του την Περίβοια, κόρη του βασιλιά Ιππονόου και μαζί της απέκτησε τον Τυδέα, τον πατέρα του Ομηρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top