Από που προέρχεται το όνομα Δευκαλίων;

Δευκαλίων, ο βασιλιάς της Θεσσαλίας, γιος του Τιτάνα Προμηθέα και της Ωκεανίδας Κλυμένης, που ήταν κόρη του Τιτάνα Ωκεανού και της Τιτανίδας Τηθύος. Σύζυγος της Πύρρας, κόρης του Τιτάνα Επιμηθέα και της Πανδώρας.

Όταν ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει το χάλκινο γένος, το τρίτο κατά σειράν γένος των ανθρώπων, γιατί ήταν διεφθαρμένο, ο Προμηθέας ενημέρωσε έγκαιρα τον γιο του Δευκαλίωνα κι αυτός ναυπήγησε ένα πλοίο, συγκέντρωσε στ’ αμπάρια του όσα χρειαζόταν για να επιβιώσουν ο ίδιος και η γυναίκα του η Πύρρα. Τότε άνοιξαν οι ουρανοί κι έβρεχε ασταμάτητα, έπεσε τόσο νερό στη γη, που η επιφάνεια της θάλασσας ανέβηκε μέχρι τα βουνά. Εννιά μέρες και εννιά νύχτες περιφέρονταν στα νερά. Τη δέκατη μέρα το πλοίο του Δευκαλίωνα προσάραξε σε μια κορυφή του όρους Παρνασσού. Ο Δευκαλίων και η Πύρρα κατέβηκαν από το πλοίο κι έκαμαν θυσία στον Φύξιο Δία. Ο Δίας έστειλε τότε τον Ερμή να μεταφέρει την υπόσχεση ότι θα υλοποιούσε αμέσως την πρώτη ευχή τους. Ο Δευκαλίων και η Πύρρα ευχήθηκαν να ξαναγεννηθεί το ανθρώπινο γένος.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του ίδιου μύθου, ο Δευκαλίων και η Πύρρα πήγαν στους Δελφούς (που δεν είχαν καταστραφεί από τον κατακλυσμό) και η Πυθία τους είπε πως, αν ήθελαν να φέρουν στη ζωή νέους ανθρώπους, θα έπρεπε να καλύψουν τα πρόσωπά τους και να ρίχνουν πίσω από την πλάτη τους τα οστά της μητέρας τους.

Ο Δευκαλίων κατάλαβε τι εννοεί η Πυθία. Κάλυψαν τα πρόσωπά τους κι άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους. Γιατί οι πέτρες είναι τα οστά της Μάνας Γης. Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίων μεταμορφώνονταν σε άνδρες και οι πέτρες που πετούσε η Πύρρα, μεταμορφώνονταν σε γυναίκες.

Από την πρώτη πέτρα που πέταξε ο Δευκαλίων, προήλθε ο Έλλην, ο γενάρχης των Ελλήνων. Η λέξη “Έλλην” είναι σύνθετη λέξη: Ελ + λην. Ελ σημαίνει λαμπρός θεός ή, απλά, Φως, εξ ου και Ήλιος, Ηλεία ή Έλυμπος (Όλυμπος). Το λην είναι απαρέμφατο του ρήματος λάω, που σημαίνει βλέπω. Έλλην δηλαδή είναι αυτός που βλέπει (ενορατικά) το Φως, δηλαδή την Αλήθεια, είναι αυτός που βλέπει το θεό ή συνομιλεί με αυτόν και, ακόμα, είναι αυτός που ζει σύμφωνα με τους νόμους του Φωτός. Λας είναι η πέτρα (εξ ου λατομείο) αλλά και ο στέρεος θρόνος. Η λέξη “Ελλάς” σημαίνει “έδρα των θεών” ή ο τόπος όπου γεννήθηκαν οι θεοί. Από τη λέξη λας (από τις πέτρες δηλαδή του Δευκαλίωνα και της Πύρρας που έριχναν πίσω τους και ξαναγεννήθηκε το ανθρώπινο γένος) βγαίνει η λέξη “λαός”.

Εκτός από τον Έλληνα, ο Δευκαλίων και η Πύρρα έκαμαν κι άλλα παιδιά, μεταξύ των οποίων ο Αμφικτύων, η Πρωτογένεια, η Πανδώρα η νεότερη και η Νύμφη Θυία.

Με το όνομα Δευκαλίων αναφέρεται επίσης ένας γιος του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα και της Πασιφάης, πατέρας του Ορεσθέα, βασιλιά των Οζόλων Λοκρών ή του Ιδομενέα και του Μόλου. Συμμετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία και στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου με τον Μελέαγρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top