Από που προέρχεται και ποιος ήταν ο Υάκινθος;

Ο Υάκινθος ήταν ένας πανέμορφος Σπαρτιάτης πρίγκιπας. Ο μύθος του μοιάζει πολύ με τον μύθο του Άδωνι. Ήταν χθόνια θεότητα της βλάστησης, η λατρεία του οποίου συγχωνεύθηκε μ’ εκείνη του θεού Απόλλωνα. Το ιερό του ήταν στις Αμύκλες. Ο Απόλλων του δίδαξε την Τέχνη να ρίχνει τόξο, να παίζει λύρα, αλλά και να προφητεύει. Του είχε χαρίσει μάλιστα ένα φτερωτό άρμα που το έσερναν κύκνοι.

Μια μέρα, έπαιζαν μ’ έναν δίσκο και είπαν να κάνουν έναν φιλικό διαγωνισμό. Ο Απόλλων έριξε πρώτος, με τέτοια δύναμη, που ο δίσκος έκοψε τα σύννεφα στον ουρανό. Ο Υάκινθος έτρεξε πίσω του για να τον πιάσει. Καθώς όμως ο δίσκος χτύπησε στο έδαφος, αναπήδησε, χτύπησε τον Υάκινθο στο κεφάλι και τον σκότωσε.

Θρηνώντας τον χαμό του ο Απόλλων, ήθελε να γίνει ο ίδιος θνητός και να ενωθεί με τον Υάκινθο μέσ’ από τον θάνατό του, όπως αυτό ήταν αδύνατο.

Από το αίμα του Υάκινθου που χύθηκε, ο Απόλλων δημιούργησε ένα πανέμορφο λουλούδι που ονόμασε υάκινθο. Τελικά όμως ο Υάκινθος αναστήθηκε από τον Απόλλωνα και του δόθηκε αθανασία.

Προς τιμήν του γίνονταν στη Σπάρτη τα Υακίνθια, στις αρχές του καλοκαιριού, μία από τις βασικότερες γιορτές της Σπάρτης που κρατούσε τρεις μέρες. Η πρώτη ήταν ημέρα πένθους, οι άνθρωποι θρηνούσαν το θάνατο του Υάκινθου τρώγοντας όσο το δυνατόν λιγότερο και απέχοντας από τραγούδια. Τις δύο επόμενες ημέρες γιόρταζαν την αναγέννηση και την ανάσταση του Υάκινθου. Χορωδίες αγοριών και κοριτσιών τραγουδούσαν και χόρευαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top