Αντιμετωπίζοντας τις άσχημες σκέψεις

Οι αρνητικές σκέψεις αρκετές φορές επικρατούν στο μυαλό μας και διαταράσσουν την ψυχική μας γαλήνη και ηρεμία. Ως αποτέλεσμα, η καθημερινότητά μας γίνεται πιο δύσκολη σε όλα τα επίπεδά της και ο αυτοέλεγχος χάνεται σταδιακά ή και οριστικά. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι τρόποι να κρατήσετε τις άσχημες σκέψεις μακριά από το μυαλό σας. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είμαστε… προγραμματισμένοι να έχουμε μία αρνητική προκατάληψη στη ζωή μας. Γι’ αυτό και οι περισσότερες σχετικές θεραπείες περιλαμβάνουν μια πτυχή αφιερωμένη στην αλλαγή των αρνητικών προτύπων σκέψης σε πιο χρήσιμους και θετικούς τρόπους.

Η αυτεπίγνωση, άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τη μετατόπιση των αρνητικών μοτίβων σκέψης και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Ο βασικός τρόπος ν’ αντιμετωπίσετε τις άσχημες σκέψεις είναι να καταλάβετε εξ ολοκλήρου πώς λειτουργείτε σήμερα. Τώρα. Εξάλλου, η επίλυση του κάθε προβλήματος ξεκινάει απ’ τη κατανόησή του. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε στρατηγικές, για ν’ ανταλλάξετε τις σκέψεις αυτές με θετικές, με καταστάσεις που σας ευχαριστούν, ή τουλάχιστον κάνετε τις σκέψεις σας να έχουν μικρότερο αρνητικό αποτέλεσμα στη ζωή σας. Συνήθως, αυτά τα βήματα πραγματοποιούνται καλύτερα μ’ έναν καθοδηγητή – ψυχολόγο, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας προσπάθειας αυτοβοήθειας.

Ένας άλλος βασικός τρόπος να περιορίσετε τις αρνητικές σας σκέψεις είναι ν’ αλλάξετε τρόπο ζωής. Εάν διαπιστώσετε ότι η ζωή σας δεν σας ικανοποιεί και σας προκαλεί αρνητική διάθεση, τότε αλλάξτε καθημερινότητα, αλλάξτε ρουτίνα, δείτε τη ζωή με άλλο μάτι, χαμογελάστε. Βέβαια, αρκετές φορές θα χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσετε τις άσχημες σκέψεις σας, στα ίσια. Όπως αντιμετωπίζετε τους φόβους σας, αντιμετωπίστε και τις σκέψεις σας.

Μη φοβάστε να συζητήσετε με τον εαυτό σας ή με κάποιον κοντινό σας άνθρωπο και, φυσικά, μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Εξωτερικεύστε τι σκέψεις σας με τον άνθρωπό σας για την παραμικρή λεπτομέρεια που σας απασχολεί και αυτό από μόνο του θα σας βοηθήσει. Το κυριότερο όλων είναι ότι δε θ’ αφήσει τις σκέψεις σας να συσσωρεύονται… Λίγος χρόνος με τον εαυτό σας, με κάποιο έμπιστο άτομο ή με την οικογένειά σας μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αφήσετε πίσω όσα σας προβληματίζουν και σας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

Η καθημερινή απασχόληση με κάποια δουλειά ή χόμπι (αθλήματα, βιβλία, σταυρόλεξα κ.λπ.) θα σας βοηθήσει επίσης ν’ αποπροσανατολίσετε τον εαυτό σας και να μη συνεχίσετε τις αρνητικές σκέψεις. Αρκετοί ειδικοί, άλλωστε, προτείνουν την εργασία ως κύριο τρόπο αντιμετώπισης. Τα «ημερολόγια σκέψης» μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως μέρος οποιασδήποτε διαδικασίας για την αλλαγή της αρνητικής σκέψης. Αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς σας στο χαρτί, σας βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα τις καταστάσεις που προκαλούν τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις και να προφυλάξετε το μυαλό σας από αντίστοιχες σκέψεις.

Scroll to Top