8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Με απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ το 1977, η 8η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day), με στόχο ν’ αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Ουσιαστικά, βέβαια, ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 1909, στη Νέα Υόρκη, που είχε καθιερωθεί ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, προς τιμήν διαδήλωσης εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κάτι που, όμως, αμφισβητείται σήμερα από μερίδα Αμερικανών ιστορικών.

Ο εορτασμός της Ημέρας διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο έπειτα από πρόταση τριών Γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) στο 2ο Συνέδριο του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που είχε γίνει στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Στόχος ήταν η προώθηση ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα.

Στις 19 Μαρτίου 1911 εορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία και Δανία. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου κι έκτοτε καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου για τον εορτασμό της, μία πρόταση που υιοθετήθηκε αργότερα και απ’ τον ΟΗΕ.

Scroll to Top