6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά του bullying

Ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού έχει καθιερώσει την 6η Μαρτίου το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για την Ελληνική ορολογία του «bullying», που περιγράφει την απρόκλητη, συστηματική – επαναλαμβανόμενη βία κι επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους.

Ποιες είναι οι επικρατέστερες μορφές bullying;

Σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής», οι επικρατέστερες μορφές εκφοβισμού είναι τα λεκτικά πειράγματα (19,8% του συνόλου των μαθητών), η διάδοση ψεμάτων και φημών (18,8%), τα αστεία σχόλια ή χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου (13,4%) και ο αποκλεισμός από κοινές παρέες και δραστηριότητες (13,1%). Χαμηλότερα είναι ποσοστά για τη χρήση σωματικής βίας (4,5%) και για χαρακτηρισμούς σχετικούς με την εθνικότητα (5,6%) και τη θρησκεία (3,5%).

Το 3,9% των ερωτηθέντων απαντούν ότι συχνά οι μαθητές συμπεριφέρονται με άδικο ή άσχημο τρόπο λόγω του φύλου τους, 2,8% λόγω της καταγωγής τους και 2,1% εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς τους.

Scroll to Top