4 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία πολλών συνανθρώπων μας. Είναι μια πολύπλοκη ασθένεια, που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, αλλά έχει πολλά, βαθύτερα και κοινωνικά αίτια. Με σκοπό να προτείνονται λύσεις για περιορισμό της συχνότητας εμφάνισής της, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) κήρυξε την 4η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (World Obesity Day).

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία, η οποία μειώνει το προσδόκιμο ζωής και προκαλεί πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αυξανόμενη -και συνάμα ανησυχητική- είναι η παχυσαρκία των παιδιών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2003 απ’ την Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, σε δείγμα 17.341 ενηλίκων και 18.055 παιδιών-εφήβων, διαπιστώθηκε ότι το 21,9% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι και το 57,1% υπέρβαροι. Σε άλλη έρευνα, πιο πρόσφατη, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2019, καταγράφηκε έλλειψη γνώσης αναφορικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Scroll to Top