15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τον καρκίνο στις παιδικές ηλικίες. Πρόκειται για μία παγκόσμια εκστρατεία συνεργασίας κι ενημέρωσης, ενώ την ημέρα αυτή (15 Φεβρουαρίου) ο κόσμος εκφράζει συμβολικά την υποστήριξή του σε παιδιά και εφήβους με καρκίνο, στους επιζώντες και τις οικογένειές τους.

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 400.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Το ποσοστό επιβίωσης διαμορφώνεται σε έως 80% σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά μόνο έως και 20% σε χώρες χαμηλού/μεσαίου εισοδήματος. Κάθε μέρα, άλλωστε, εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη! Στόχος του ΠΟΥ είναι, μεταξύ άλλων, να επιτύχει τουλάχιστον 60% επιβίωση για όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε όλο τον κόσμο έως το 2030.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο, κυρίως δε από λευχαιμία. Ταυτόχρονα, όμως, 8 στα 10 παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται!

Την ημέρα αυτή, υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη για πιο δίκαιη πρόσβαση σε θεραπεία και φροντίδα για όλα τα παιδιά με καρκίνο, παντού, σε όλο τον πλανήτη.

Αξιοσημείωτο, τέλος, ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έχει αναγάγει σε θέμα εθνικής προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας, τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Επισημαίνει με την πρώτη ευκαιρία την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους.

Scroll to Top