10+1 λόγοι για τους οποίους κάνει καλό το ρόδι

Ευεργετικές είναι οι ιδιότητες του ροδιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες και δεκάδες έρευνες γύρω από αυτό. Πρόκειται για ένα φρούτο που αρέσει σε πολύ κόσμο, το οποίο βέβαια έχει την… ταλαιπωρία του καθαρίσματος, ωστόσο οι ιδιότητές του και τα θετικά του αποτυπώματα στον οργανισμό είναι τέτοια, που πρέπει όλοι να το βάλετε (αν δεν το έχετε) στην καθημερινή σας διατροφή. Ενδεικτικά, το ρόδι φαίνεται πως βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου, ενισχύει τις αντοχές, προσφέρει πληθώρα βιταμινών και κυρίως βιταμίνη C, προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και βοηθάει πολύ από τη μνήμη μέχρι και το σεξ!

Πιο αναλυτικά:

1. Πρόληψη του καρκίνου

Παρ’ ότι τα όποια ερευνητικά αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής προκαταρκτικά, ο χυμός του ροδιού διαπιστώθηκε ότι μπορεί να ελαττώσει/σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Αν και δεν έχουν υπάρξει μακροχρόνιες μελέτες που δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού προλαμβάνει τον καρκίνο ή μειώνει τον κίνδυνο, η προσθήκη του στη διατροφή σίγουρα δε βλάπτει.

2. Ρόδι και νόσος Αλτσχάιμερ

Το κόκκινο χρώμα στους σπόρους του ροδιού προέρχεται από τις πολυφαινόλες. Πρόκειται για χημικές ουσίες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που πιστεύεται ότι εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο χυμός ροδιού περιέχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών απ’ τους περισσότερους χυμούς φρούτων. Έχει επίσης 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Επίσης, η κατανάλωση χυμού ροδιού κάθε μέρα έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνει τη μάθηση και προστατεύει τη μνήμη.

3. Καρδιοπάθεια

Μελέτες έχουν δείξει, ότι ο χυμός ροδιού βελτιώνει τη ροή του αίματος κι εμποδίζει τις αρτηρίες να γίνουν δύσκαμπτες και παχύρρευστες. Το ρόδι μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη της πλάκας και τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχει αρνητική αντίδραση με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Συνεπώς πρέπει ν’ απευθυνθείτε πρώτα στο γιατρό σας πριν την κατανάλωσή του.

4. Διαβήτης

Στη Μέση Ανατολή και την Ινδία χρησιμοποιούσαν το ρόδι ως φυσικό φάρμακο για τον διαβήτη. Αν και πολλά είναι ακόμα άγνωστα σχετικά με τις επιπτώσεις του στον διαβήτη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

5. Αρθρίτιδα

Οι φλαβονόλες στον χυμό ροδιού μπορεί να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της φλεγμονής που συμβάλλει στην οστεοαρθρίτιδα και τη βλάβη του χόνδρου. Μελετάται επίσης για πιθανές επιδράσεις του στην οστεοπόρωση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλους τύπους αρθρίτιδας και φλεγμονής των αρθρώσεων.

6. Αντιφλεγμονώδες

Ο χυμός ροδιού θεωρείται ισχυρό αντιφλεγμονώδες, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Μπορεί να βοηθήσει σε μείωση φλεγμονής και στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες.

7. Βιταμινούχο

Ο φυσικός/σπιτικός χυμός ενός μόνο ροδιού καλύπτει πάνω από το 40% της ημερήσιας ανάγκης που έχει ο άνθρωπος για βιταμίνη C. Βέβαια, εκτός από τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε, ο χυμός ροδιού είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης Κ.

8. Αντιικό

Ο χυμός ροδιού μπορεί ν’ αποτρέψει ασθένειες και να καταπολεμήσει διάφορες μολύνσεις. Τα ρόδια έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις, ότι είναι αντιβακτηριακά και αντιικά. Μελετώνται παράλληλα για τις επιπτώσεις τους σε κοινές λοιμώξεις και ιούς.

9. Ο… προσωπικός σας βοηθός στην πέψη

Το ρόδι είναι «σύμμαχος» όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης. Ο χυμός του μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο έντερο και να βελτιώσει την πέψη. Μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, ωστόσο, αντικρουόμενες είναι οι απόψεις για το εάν ο χυμός ροδιού βοηθά ή επιδεινώνει τη διάρροια.

10. Ενισχύει την αντοχή

Αρκετοί είναι αυτοί που πίνουν χυμό ρόδι ως «ενισχυτή» αθλητικών επιδόσεων. Έχει αποδειχτεί, άλλωστε, ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πόνων, αλλά και στην ανάκτηση της δύναμης. Ένα ακόμα θετικό είναι, ότι μειώνει την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από την άσκηση.

10+1. Σεξουαλική απόδοση και γονιμότητα

Εκτός των άλλων, ο χυμός του ροδιού είναι πιθανό βοήθημα γονιμότητας, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί δυσλειτουργία του σπέρματος και μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες. Η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί επίσης ν’ αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες και γυναίκες, ενισχύοντας τη σεξουαλική ορμή!

Scroll to Top